‘Vergissingsbombardement’ op Den Haag 70 jaar geleden

Den Haag herdenkt het ‘vergissings-bombardement‘. Op 3 maart is het zeventig jaar geleden dat de Haagse wijk Bezuidenhout grotendeels werd verwoest door een geallieerd bombardement. Meer dan 500 bewoners kwamen om het leven. De Duitse bezetters hadden verplaatsbare installaties voor het lanceren van V2′s in het Haagse Bos neergezet. Hitler wilde met deze vliegende bommen alsnog de oorlog zien te winnen. Aan het eind van de oorlog waren Antwerpen en Londen het doelwit van deze V2′s.

De geallieerden moesten de installaties in het Haagse Bos platgooien, maar vlogen het bos voorbij en lieten de bommen op het aangrenzende Bezuidenhout vallen. De bommen vernielden ook gebouwen aan de Korte Voorhout, waar nu onder meer het ministerie van financiën staat. De herdenking is zondag 1 maart in de Christus Triumfatorkerk aan de Juliana van Stolberglaan, met toespraken van onder meer de burgemeester van Den Haag. Daarna volgt een kranslegging bij een monument in de wijk dat de ramp overleefde. Tot slot is er een herdenkingsconcert in het Koninklijk Conservatorium, dat in de bezuidenhout staat.

Lees ook:Herdenking doden bombardement Bezuidenhout Den Haag
Lees ook:Koningin opent opgepimpt ministerie van Financiën
Lees ook:Herdenking bombardement Bezuidenhout Den Haag
Lees ook:Koning heropent panden ministeries in De Resident in Den Haag
Lees ook:Herdenking bombardement Nijmegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>