Herdenking doden bombardement Bezuidenhout Den Haag

Zondag worden in Den Haag de doden herdacht die vielen tijdens het bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945. Toen gooiden Britse bommenwerpers per ongeluk hun bommen op deze Haagse wijk af. Daarbij kwamen minstens 550 mensen om het leven, van wie honderden nooit zijn teruggevonden. Misschien lag het dodental nog veel hoger, omdat er mogelijk ook veel onderduikers slachtoffers waren. Duizenden mensen raakten dakloos. 

De Britten moesten eigenlijk Duitse V2-raketten bombarderen in het Haagse Bos, naast het Bezuidenhout, maar bij de voorbereiding werden die doelen op verkeerd aangegeven op de kaarten voor de piloten. Door het ‘Vergissingsbombardement’ werden ook gebouwen aan de Korte Voorhout in het centrum verwoest. Na de oorlog werden daar het ministerie van Financiën en de Amerikaanse en Franse ambassade gebouwd. De nacht na het bombardement lanceerden de Duitsers overigens alweer V2-raketten. Een ervan stortte neer bij de Schenkeweg in Bezuidenhout. Daarbij kwamen acht brandweerlieden om, die nog aan het blussen waren.

Zie ook: Herdenking bombardement Nijmegen

Lees ook:‘Vergissingsbombardement’ op Den Haag 70 jaar geleden
Lees ook:Rotterdam herdenkt vergeten bombardement van 1943
Lees ook:Herdenking bombardement Bezuidenhout Den Haag
Lees ook:Herdenking bombardement Nijmegen
Lees ook:Herdenking bombardement op Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>