Meesterstukken Jan Taminiau te zien in TextielMuseum Tilburg

IMG_20160918_142555Twee meesterstukken van Jan Taminiau worden vanaf 27 april – Koningsdag – toegevoegd aan de tentoonstelling ‘ Oranje Boven! Koninklijk Textiel | Meesterstukken’ in het TextielMuseum. Het bezoek van de koninklijke familie aan Tilburg en de 50ste verjaardag van de koning is voor het museum aanleiding om een speciaal gedenkdamast te vervaardigen. Het aanbieden van damasten tafellinnen aan de koninklijke familie bij een feestelijke gebeurtenis of bij het bezoek aan een stad is al eeuwenlang een traditie. Ontwerper Jan Taminiau werd gevraagd om het tafellaken en vijftig bijbehorende servetten te ontwerpen. Het proefmodel en het maakproces van dit speciale nieuwe meesterstuk zijn, samen met de veelbesproken koningsblauwe inhuldigingsjurk en de cape van koningin Máxima, te bewonderen in het TextielMuseum van 27 april tot en met 11 juni (bron: persbericht).

Van welp tot leeuw 

Jan Taminiau liet zich inspireren door de cirkel van het leven: het tafellaken vertelt in 50 taferelen het verhaal van een leeuw die opgroeit van welp tot volwassen leeuw, ondersteund door details als het ontluiken van bloesem, de groei van de appeltjes van Oranje en de leeuwin en welpen die zich bij hem voegen. In ieder beeld wordt de leeuw omringd door de Nederlanders die het tafereel aanschouwen en er onderdeel van zijn. Het vertalen van de illustraties naar een damast – wit en glanzend met ingeweven patronen – gecombineerd met 3D-borduursels om een extra gelaagdheid te krijgen, is een ware meesterproef. Vele stalen en proeven zijn geweven, geborduurd, gewassen, gemangeld en geconfectioneerd. Het proefmodel, het exemplaar dat in de museumcollectie wordt opgenomen, is tentoongesteld. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling wordt er doorgewerkt aan het geschenk voor de koning. Taminiau vindt het een eer hiervoor te zijn gevraagd: ‘Ik heb koning Willem Alexander, zoals alle Nederlanders, van kind tot koning zien opgroeien. De realisatie dat dat jongetje nu onze koning is en dat we inmiddels ook allemaal alweer een prachtige kroonprinses zien opbloeien vind ik ontroerend en inspirerend tegelijk.’

Een uniek meesterstuk 

Het TextielMuseum is de enige plaats in Nederland waar nog steeds damast wordt vervaardigd. De historie wordt met dit nieuwe meesterstuk in volle glorie voortgezet. De expositie ‘Oranje Boven! Koninklijk Textiel | Meesterstukken’ is te zien in de werkplaats van het museum: het TextielLab, tussen de machines waar maandenlang aan het damasten tafellaken is gewerkt. Het TextielLab zoekt vaker samen met designers en kunstenaars de grenzen op van de mogelijkheden van de machines, maar voor dit meesterstuk is nog een stapje verder gegaan. Nooit eerder werd in het TextielLab een laken van deze afmetingen gemaakt: 9,5 meter bij ruim 3 meter! Door de omvang wordt het laken eerst in drie delen geweven, daarna geborduurd en op bijzondere wijze aan elkaar gezet. Speciaal voor deze tentoonstelling is een op maat gemaakte glazen vitrine ontwikkeld. Van dit meesterstuk wordt niet alleen het proefmodel getoond, maar zijn ook andere onderdelen van het ontwerp- en maakproces te zien, zodat de bezoeker kan volgen hoe zo’n bijzonder damast wordt gerealiseerd.

Oranje Boven! | Koninklijk Textiel

De tentoonstelling ‘Oranje Boven!’ bestaat uit twee delen. Een selectie van de fraaie collectie gedenktextiel van het museum, variërend van kleurrijke gedrukte gedenkdoeken tot glanzend witte damast met ingeweven koninklijke portretten, wordt al vanaf 1 april getoond in de DamastWeverij. In het TextielLab tonen we het proefmodel van het damasten tafellaken en de koningsblauwe japon met de cape van koningin Máxima, gedragen tijdens de inhuldiging in 2013. Beiden zijn ontworpen door Jan Taminiau. De ontwerper heeft een bijzondere band met het TextielMuseum. Al vanaf zijn afstuderen werkt hij regelmatig in het TextielLab. Hij ontwikkelde meerdere collecties modestoffen in het museum.

Lees ook:TextielMuseum Tilburg krijgt Museumprijs 2017
Lees ook:Ridders van Oranje in paleis Het Loo
Lees ook:Koning onthult gerestaureerde Glazen Koets
Lees ook:Koning opent vernieuwd Museum Prinsenhof Delft
Lees ook:Tilburg Textielweekend 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>