Ridders van Oranje in paleis Het Loo

Paleis Het Loo in Apeldoorn presenteert van dinsdag 10 maart tot en met 31 mei de tentoonstelling ‘Ridders van Oranje – vier eeuwen lintjes aan vorst & volk’. In de Audiëntiezaal liggen ‘lintjes aan de vorst’ en in de Oostvleugel ‘Lintjes aan het volk’, voor diegenen die zich voor het Koninkrijk der Nederlanden hebben ingezet. De Oostvleugel is vanaf 13.00 uur open.

In 1815 stichtte koning Willem I de eerste twee ridderorden, de Militaire Willems-Orde als hoogste dapperheidsonderscheiding en de Orde van de Nederlandse leeuw, als hoogste onderscheiding voor burgers. ’Lintjes aan de vorst’ zijn onderscheidingen van verschillende vorsten die zelf werden geridderd. Zo kreeg koning Willem II als ‘held van Waterloo’ ridderorden en koningin Wilhelmina de Orde van de Kousenband. Vanaf de 15e eeuw worden de Oranje-stadhouders opgenomen in hof- en adelsorden, prestigieuze ridderorden die vorsten gebruikten om de hoogste adel aan zich te binden, zoals de Orde van de Kousenband uit 1349 en de Orde van het Gulden Vlies uit 1430. Kenmerkend voor deze orden is de enorme weelde en het uiterlijk vertoon.

Lees ook:Het regent weer lintjes: Lintjesregen 2017
Lees ook:Dinsdag 15 maart: koning reikt Militaire Willems-Orde uit aan Korps Commandotroepen
Lees ook:Lintjesregen 2011
Lees ook:Lintjesregen 2010
Lees ook:Lintjesregen 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>