Koning opent vernieuwd Museum Prinsenhof Delft

Koning Willem-Alexander opent vrijdag 23 mei het vernieuwde Museum Prinsenhof in Delft. Na de grootscheepse herinrichting laat het museum zien hoe Delft en de Delftenaren hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland, aan de hand van drie iconische thema’s waaraan Delft zijn nationale betekenis en zijn internationale bekendheid te danken heeft: ‘Willem van Oranje’, ‘Delfts Blauw’ en ‘Meesters in innovatie’. Interactieve presentaties met bijzondere collectiestukken vertellen de rijke geschiedenis van Delft en Nederland. Vanaf zaterdag 24 mei is het museum open voor het publiek, dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur (bron: persbericht).

Het Prinsenhof in Delft is onlosmakelijk verbonden met Willem van Oranje, de voorvader van het Huis Oranje- Nassau. Het eerste thema van het nieuw ingerichte museum is, hoe kan het anders, Willem van Oranje. Niet alleen zijn leven en zijn dood komen aan bod, maar ook het Oranjehuis en de invloeden die de Vader des Vaderlands nog steeds heeft op het Nederland van nu. Het tweede thema vertelt het verhaal van het Delfts Blauw, dat is uitgegroeid tot een van de meest succesvolle Nederlandse iconen wereldwijd.

Te zien is hoe het in Delft is gelukt om het 17e-eeuws kostbare Chinese porselein te imiteren, waarna het product uiteindelijk zo’n succes werd dat het een eigen, internationale status verwierf. Zowel topstukken uit de collectie als interessante misbaksels staan centraal, maar ook de innovatieve kracht van de Delftse plateelbakkers en het economisch succes. In het derde thema van het museum, ‘Meesters in innovatie’, maakt het publiek kennis met beroemde Delftse kunstenaars en wetenschappers, zoals Michiel van Mierevelt, Johannes Vermeer, Anthonie van Leeuwenhoek en Hugo de Groot. Dit onderdeel biedt een fraaie dwarsdoorsnede uit de collecties van Museum Prinsenhof Delft in een interactieve en uitnodigende presentatie.

Zie ook: Koning opent tentoonstelling Seurat in museum Kröller-Müller

 

Lees ook:Museum Prinsenhof Delft kijkt terug op succesvol 2014
Lees ook:Start herinrichting Museum Prinsenhof Delft
Lees ook:Museum Prinsenhof Delft: half miljoen voor Pieter de Hooch tentoonstelling
Lees ook:Tentoonstellingen van Museum Het Prinsenhof in 2014 multimediaal
Lees ook:Museum Prinsenhof Delft, Science Centre Delft en Stads-Koffyhuis introduceren ‘Delft Creating History ticket’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>