1001 vrouwen winnaar Beste Geschiedenisboek Aller Tijden

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis is door de lezers van Historisch Nieuwsblad verkozen tot het beste geschiedenisboek dat ooit is verschenen in het Nederlands taalgebied. Het boek, dat verscheen in 2013 en samengesteld is door Els Kloek, is een verzameling van biografieën van historische vrouwen die in de vergetelheid zijn geraakt. Historisch Nieuwsblad  initieerde de verkiezing ter gelegenheid van zijn 25-jarige bestaan (bron: persbericht).

Zie ook: Maand van de Geschiedenis

Afgelopen maanden hebben duizenden geschiedenisliefhebbers uit een longlist van 250 geschiedenistitels hun eigen top 10 samengesteld. Dit resulteerde in een prachtlijst met tien historische meesterwerken. Opnieuw kon het lezerspubliek zijn stem laten horen, nu door op één titel te stemmen. De meeste stemmen kreeg Els Kloeks encyclopedie over historische vrouwen.  Op de tweede editie van het Geschiedenis Festival dat door Historisch Nieuwsblad wordt georganiseerd, werd vandaag de eerste prijs aan Els Kloek en haar team overhandigd.

Tien jaar werkte Els Kloek aan de biografieën van 1001 beroemde, beruchte, opmerkelijke, geliefde, slechte en invloedrijke vrouwen. Met deze uitverkiezing zijn deze vrouwen niet meer te negeren. Uit de reacties van stemmers blijkt dat zij waarderen dat er ‘eindelijk een boek geschreven is waaruit blijkt dat vrouwen ook geschiedenis hebben geschreven’. Op de tweede plaats eindigde ‘Het pauperparadijs’. Suzanna Jansen beschrijft in deze bestseller twee eeuwen armoede in Nederland aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis. Nummer drie is de klassieker ‘De eeuw van mijn vader’ van Geert Mak: een biografie van Nederland in de twintigste eeuw.

In de Top 10 staan verder drie winnaars van de Libris Geschiedenis Prijs: ‘Congo’ van David van Reybrouck, ‘De stamhouder’ van Alexander Münninghoff en ‘De Boerenoorlog’ van Martin Bossenbroek. De Top 10 toont een voorliefde voor Nederlandse geschiedenis. Er is een duidelijke voorkeur voor boeken die een groot thema uitlichten aan de hand van kleine, persoonlijke verhalen. Verder laat het grote aantal stemmen voor Kloeks vrouwenencyclopedie zien dat de tijd waarin geschiedenis alleen ging over Grote Mannen definitief voorbij is. De totale lijst van 250 geschiedenisboeken is samengesteld door de redactie van Historisch Nieuwsblad in samenwerking met bekende historici als Hans Blom, Herman Pleij, Marita Mathijsen en Fik Meijer. Deze lijst blijft als canon permanent raadpleegbaar via www.beste-geschiedenisboeken.nl

Lees ook:Archief Delft start voorverkiezing voor ‘Stuk van het Jaar’
Lees ook:Tot en met 1 april stemmen voor de Museumprijs 2013
Lees ook:Oktober: maand van de Geschiedenis 2015
Lees ook:Museumprijs voor Openluchtmuseum Arnhem
Lees ook:Rembrandt Awards 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>