Archief Delft start voorverkiezing voor ‘Stuk van het Jaar’

Archief Delft start een voorverkiezing voor het mooiste of meest bijzondere archiefstuk uit zijn collectie. Dit gebeurt in aanloop van de landelijke online verkiezing ‘Stuk van het Jaar‘, die in oktober tijdens de Maand van de Geschiedenis plaatsvindt. Veel archieven, waaronder Archief Delft, doen hieraan mee. Iedereen kan in deze voorverkiezing stemmen via de website en stickers op een bord in het archief. Eind augustus gaat het stuk met de meeste stemmen door naar de landelijke verkiezing. Het prijkt dan naast vele andere historische juweeltjes tijdens de Maand van de Geschiedenis op www.onsdna.nl, de site van de gezamenlijke archiefinstellingen Nederland. De medewerkers van Archief Delft hebben een shortlist samengesteld die bestaat uit de volgende vijf topstukken (bron: persbericht):

  • De doopinschrijvingen van Johannes Vermeer en Antoni van Leeuwenhoek
  • Overlijdensakte van Carl Wilhelm Naundorff
  • Het hartwater, een pastel uit Album Winter ’44
  • Een daguerreotypie van Aquasi Bouachi
  • ‘Afbeelding van de bediening des H. Doops aan een Negerinne van de kunst van Afrika’ (24 september 1794)

Elk van de stukken heeft een eigen verhaal. Iedereen kan de stukken online bekijken en het verhaal lezen via de website www.archief-delft.nl. Stemmen kan ook via de website of door het een ‘like’ stickertje te plakken op het bord in het archief aan de Oude Delft 169. Deze voorverkiezing duurt tot en met donderdag 29 augustus 2013.

Maand van de Geschiedenis

Het winnende archiefstuk van Delft gaat door naar de landelijke verkiezing tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober. Alle deelnemende archieven presenteren vanaf 1 oktober 2013 hun ‘Stuk van het Jaar’ op www.onsdna.nl/stukvanhetjaar. Archieven laten door deze verkiezingsactie zien welke interessante, vreemde, mooie, spannende en bijzondere archiefstukken zich in hun depots bevinden. De hele maand oktober kan het publiek stemmen op hun favoriete archiefstuk. Bij de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis wordt de winnaar, het ‘Stuk van het Jaar’, op ludieke wijze bekendgemaakt. De landelijke publieksactiviteit ‘Stuk van het Jaar’ is een initiatief van BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland), Bedrijfshistorie Rabobank, Gemeentearchief Gemert-Bakel, BHIC, Regionaal Archief Tilburg en partners. Via de Facebookpagina van ‘Stuk van het Jaar’ kunnen belangstellenden de verkiezing van alle deelnemers volgen www.facebook.com/stukvanhetjaar.

Lees ook:Oktober – maand van de geschiedenis
Lees ook:Oktober: maand van de Geschiedenis 2015
Lees ook:Maand van de Geschiedenis 2013
Lees ook:Oktober – Maand van de Geschiedenis
Lees ook:Word Vriend van Museum Prinsenhof Delft en stap in de portretfabriek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>