Oktober: Maand van de geschiedenis – thema ‘Grenzen’

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. ‘Wie zijn verleden kent, snapt meer van het heden’, is een gevleugelde uitspraak. Media, culturele, historische en toeristische instellingen slaan de handen ineen, met als bindend thema Grenzen. Verleg, ontdek en verken in de Nederlandse musea de grenzen die belangrijk waren in de geschiedenis. Er is een grote variëteit aan activiteiten: voor ieder wat wilsmaand de handen ineen.

Zie ookWeekend van de Wetenschap

Zaterdag 1 oktober beleeft Assen de Dag van de Drentse Geschiedenis, de dag erop Rotterdam de Dag van de Rotterdamse Geschiedenis, zaterdag 8 oktober vindt in Haarlem het Geschiedenis Festival plaats en beleeft Groningen de Dag van de Groninger geschiedenis en 15 tot en met 23 oktober verzorgt Museum Bronbeek in Arnhem de Week van de Koloniale Geschiedenis. Op 15 oktober beleeft Arnhem de Dag van de Arnhemse Geschiedenis en zijn de theaters aan de Nes in Amsterdam zijn  op 15 oktober het domein van ‘tegendraadse denkers’, tijdens het Brainwash festival Nijmegen is 14 tot en met 16 oktober het decor van 024 Geschiedenis Nijmegen.

Het Gorcums Museum toont in ‘Gorinchem Seventies’ nostalgische herinneringen aan een decennium waarin helemaal niets te gek was. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem staat in het teken van Smokkelen in de Eerste Wereldoorlog, toen heel wat illegale smokkelwaar Nederlands-Belgische grens passeerde. Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam toont scheepswrakken: als eerste Europeaan ging VOC-vaarder Dirk Hartog in 1616 aan land in West-Australië. Zijn schip de Eendracht bleef heel, maar op de ruige kust vergingen na Hartogs tocht veel schepen. Zaterdag 29 oktober is het Rijksmuseum is het toneel voor de Nacht van de Geschiedenis. In debatten, lezingen en interviews staat het thema Grenzen centraal. Klinkende namen als Beatrice de Graaf, Ruben Terlou en Geert Mak dragen bij aan een spannend Nacht-programma dat (historische) grenzen opzoekt.

Lees ook:Oktober: maand van de Geschiedenis 2015
Lees ook:Oktober – Maand van de Geschiedenis
Lees ook:Oktober: Maand van de Geschiedenis
Lees ook:Oktober – maand van de geschiedenis
Lees ook:Maand van de Geschiedenis 2013

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>