Culinair recensent Johannes van Dam overleden

amsterdam[1]De Amsterdamse restaurantrecensent Johannes van Dam is woensdag overleden. Hij werd 66 jaar. Van Dam was al langer ernstig ziek: hij had problemen met zijn hart en nieren en leed aan suikerziekte. Van Dam gold als autoriteit op culinair gebied en als waakhond van de restaurantwereld in Amsterdam. Hij werd bekend door zijn restaurantrecensies en schreef het standaardwerk ‘De Dikke van Dam‘. Hij werkte 25 jaar voor het Parool.

Johannes van Dam was een ras-Amsterdammer, studeerde medicijnen en psychologie en nam in 1983 de Kookboekwinkel van Amsterdam over, de eerste boekwinkel in ons land die was gespecialiseerd in kookboeken. In 1988 schreef hij zijn eerste culinaire recensie in de Elsevier; in 1990 begon hij aan zijn wekelijkse rubriek in recensies in het Parool. Van Dam was geducht in de restaurantwereld: een recensie van zijn hand kon een restaurant maken of breken. De laatste jaren gaf hij vaak hoge cijfers.  Niet omdat hij ‘milder was geworden’, zoals menigeen zei, maar omdat ‘de restaurantwereld erop vooruit was gegaan’, aldus Van Dam zelf.

Lees ook:Tekenaar Peter van Straaten overleden
Lees ook:DWDD pop up-restaurant per direct gestopt: ‘Avonturen kunnen mislukken’
Lees ook:Publieksprijs Benelux Restaurant Week voor Korianders in Rhenen
Lees ook:Martin Bril overleden
Lees ook:Paff (Parool Film Fest): nieuw filmfestival in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>