Tekenaar Peter van Straaten overleden

Peter van Straaten is donderdag in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Hij werd 81 jaar. De tekenaar was geliefd door zijn politieke prenten, Het dagelijks leven, strip Vader & Zoon (waarvoor hij in 1983 de Stripachapsprijs kreeg), Peters’ Zeurkalender, Het literaire leven (ook populair in Engeland, de VS, Duitsland en Frankrijk) en Agnes, de slonzige vrijgevochten alleenstaande vrouw. Hij produceerde duizenden tekeningen in landelijke en regionale dagbladsen, opiniebladen en tijdschriften in Nederland en België. 

Zijn krasserige manier van tekenen en achtergrondarceringen maakten zijn tekeningen ‘typisch Van Straaten’. Vijftig werken zijn opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum. Van Straaten werd opgeleid op wat nu de Amsterdamse Rietveldacademie is. Na zijn opleiding kreeg hij een baan bij het Parool. ij schreef ook: de dagelijkse Roospagina in het Parool en Beste jongen‘ voor de Haagse Post (met Rijk de Gooyer en Eelke de Jong). Voor Simon Carmiggelt leverde hij iedere week een cartoon bij zijn rubriek Tijd van Leven,  dat Van Straaten begin jaren ’80 overnam onder de titel Leuk is anders.

In 1984 verscheen zijn alter ego Agnes, eerst in het Parool, later in Vrij Nederland. ‘Ik ben het zelf, verkleed als vrouw’, zei Van Straaten in 2005. Ook zijn erotische tekeningen waren populair. Voor zijn politieke prenten kreeg hij vijf keer de Inktspotprijs. In 2006 kreeg hij de Gouden Ganzeveer en in 2009 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2001 ontving hij een eredoctoraat van Universiteit Leiden. In 2014 stopte hij met zijn wekelijkse politieke prent voor Vrij Nederland en in augustus dit jaar verscheen zijn laatste prent in de Volkskrant bij de uitreiking van zijn vijfde Intspotprijs.

Lees ook:Peter van Straaten in Galerie Mokum
Lees ook:Persmuseum: 100 jaar Simon Carmiggelt
Lees ook:Martin Bril overleden
Lees ook:Expositie “Zwarte Piet in spotprenten” in Museum Hoorn
Lees ook:Schrijver van ‘Het Bureau’ Voskuil overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>