Martin Bril overleden

Schrijver en columnist Martin Bril is woensdag 23 april in Amsterdam overleden aan darmkanker. Hij werd 49 jaar. Bril studeerde filosofie in Groningen en ging daarna naar de Filmacademie in Amsterdam. Midden jaren negentig brak hij door met zijn stukjes over het monsterproces tegen de Hakkelaar. In 1997 vroeg Matthijs van Nieuwkerk, hoofdredacteur bij het Parool, hem als columnist. In 2001 stapte hij over naar de Volkskrant en kreeg een dagelijkse column. Het liefst schreef hij over de gewone dingen van de dag: normaler mensen in een normale straat, die hij uitvergrootte.

In die tijd werd Bril ziek: hij kreeg darmkanker, maar overwon de ziekte met behulp van 26 chemokuren. Bril blééf schrijven: naast columns schreef hij boeken, filmscenario’s, toneelstukken en gedichten. In 2006 schreef hij het Groot Dictee Der Nederlandse Taal. Twee jaar daarna werd opnieuw darmkanker geconstateerd. Op 17 april verscheen zijn laatste column op de voorpagina van de Volkskrant. De laatste jaren was hij ook vaak te gast in De Wereld Draait Door. Bril ontving dit jaar de Max Pam Oeuvreprijs en eergisteren kreeg hij de Bob den Uylprijs voor zijn boek ‘De kleine keizer‘ over Napoleon. Op de website van de Volkskrant is een condoleanceregister geopend: de condoleances stromen binnen. Lezers bedanken Bril voor zijn schrijfsels en betuigen hun medeleven aan zijn vrouw en twee dochters.

Lees ook:Donderdag wordt een prachtige lentedag: Rokjesdag!
Lees ook:Klok vooruit en warm weer: is het al rokjesdag?
Lees ook:Het wordt echt lenteweer: wordt het volgende week rokjesdag?
Lees ook:Wordt het dit weekend Rokjesdag?
Lees ook:Tekenaar Peter van Straaten overleden

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Martin Bril overleden

  1. Pingback: De Alternatieve Nachtmis in Amsterdam | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>