Donderdag wordt een prachtige lentedag: Rokjesdag!

@Erik Feenstra

Vandaag was het ideaal weer om naar het stembureau te wandelen en morgen wordt het met zo’n 16 graden verrukkelijk lenteweer. Kortom: donderdag wordt Rokjesdag, de eerste dag waarop Nederlandse vrouwen massaal hun dikke winterkleren thuislaten en zomers gekleed de straat opgaan, in korte rokjes en met blote benen. De term bestaat al langer, maar de in 2009 overleden columnist, schrijver en dichter Martin Bril maakte de dag populair.

Zie ook25 maart - het wordt lente!

In 1996 gebruikte hij de term voor het eerst in een column in het Parool en daarna kwam hij er regelmatig op terug in zijn columns. De term staat inmiddels in de Dikke Van Dale, het standaardwoordenboek van de Nederlandse taal. De Amerikanen kennen de dag als Skirt Day. Overigens ging het Martin Bril niet om de erotische uitstraling van Rokjesdag – wat feministen beweren – maar om zoiets als ‘een geheim vrouwenverbond’: alsof ze van tevoren in het geniep met elkaar afspreken om massaal met blote benen en in rokjes gekleed de straat op te gaan. Overigens is het ná donderdag gelijk weer uit met de pret, want vrijdag daalt het kwik naar een graad of 8.

Lees ook:Wordt het dit weekend Rokjesdag?
Lees ook:Klok vooruit en warm weer: is het al rokjesdag?
Lees ook:Het wordt echt lenteweer: wordt het volgende week rokjesdag?
Lees ook:Martin Bril overleden
Lees ook:Vaarverbod Amsterdamse grachten voor ijsgroei

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>