Merovinginsche schat onthuld in Uden

426px-Noord-Brabant_in_the_NetherlandsBijzonder glaswerk, gereedschappen, edelstenen en diverse sieraden uit 29 Merovingische graven (500-700 na Chr.). De schatten die in Uden vanmorgen werden onthuld, zijn niet alleen spectaculair mooi, zeldzaam van aard, maar ook van groot belang voor het wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van het huidige Europa. Vanmorgen werd eindelijk onthuld wat in 2014 in de grond in Uden werd gevonden, en daarmee werd meteen het landelijke startsein gegeven voor de Nationale Archeologiedagen (bron: persbericht).

Een groot aantal graven van de eerste kolonisten die terugkwamen na de val van het Romeinse Rijk werden in 2014 opgegraven en ingepakt en verplaatst naar Leiden voor onderzoek en restauratie. Hiervoor verleenden de provincie Noord-Brabant en de gemeente Uden subsidie.

Inkijkje 
“Het grafveld geeft een inkijkje in de vestiging van kolonisten aan de rand van het Merovingische Rijk. En wel tijdens een heel bijzondere periode:  het Europese herstelproces na de val van het Romeinse Rijk. Eigenlijk de start van het huidige Europa”, aldus Fokko Kortlang, projectleider van het proces rondom de vondst.

In de graven zijn buitengewoon veel en bijzondere bijgiften van ijzer aangetroffen zoals zwaarden, bijlen, dolken, lansen, schilden, paardenbitten en pijlpunten. Een van de zaken die is aangetroffen is een glazen buidelbeker waarvan er maar negen in de hele wereld zijn. Ook kwamen uit de graven veel persoonlijke sieraden, zoals met zilver ingelegde ijzeren gordeldelen, bronzen kledingspelden, kralenkettingen en een gouden hanger.

Belang vrijwilligers
Het grafveld is ontdekt door Hanneke van Alphen, vrijwilliger van de werkgroep Archeologie (een onderdeel van de heemkundevereniging Uden) samen met andere vrijwilligers. “Het is echt geweldig om zo’n vondst te doen. Eigenlijk begint nu pas tot me door te dringen hoe bijzonder dit is”, vertelt zij. “In Brabant zijn heel veel vrijwilligers bezig met erfgoed en archeologie. Het is dus niet vreemd dat zo’n vondst door een vrijwilliger is gedaan”, stelt gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant.

Dit grafveld biedt de mogelijkheid vernieuwend onderzoek te doen, met name natuurwetenschappelijk onderzoek van objecten, naar de herkomst en contacten van de vroegste bewoners van Brabant. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Leiden in samenwerking met de Universiteit van Louvain-La-Neuve in België en laboratoria van de Universiteiten in Luik en Delft. Frans Theuws, hoogleraar Middeleeuwse Archeologie aan de Universiteit Leiden, kreeg recent een Europese subsidie voor onderzoek naar het economisch herstel van West Europa na de val van het Romeinse Rijk. Het onderzoek naar deze schat maakt daar deel van uit.

Nationale Archeologiedagen
Met de onthulling van de schat is ook landelijk het startsein gegeven voor de Nationale Archeologiedagen die morgen, zaterdag en zondag worden gehouden. Met bijna 300 activiteiten door vrijwel het gehele land tijdens deze derde editie kan iedereen in de fascinerende wereld van de Archeologie stappen. Een gevarieerd programma voor jong & oud: van lezingen en workshops, fiets- en wandeltochten tot het meehelpen bij archeologische opgravingen en het bezoeken van bijzondere tentoonstellingen.

Lees ook:Eerste Nationale Archeologiedagen: 15 – 18 oktober
Lees ook:Nationale Archeologiedagen 2017
Lees ook:Nationale Archeologiedagen: drie dagen horen, zien en graven door heel het land
Lees ook:Keltische schat bij Maastricht gevonden
Lees ook:Officiële opening academisch jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>