Keltische schat bij Maastricht gevonden

Een inwoner van Maastricht heeft met een metaaldetector een oude Keltische goudschat gevonden. Hij meldde dat bij de gemeente. Archeologen van de Vrij Universiteit en de gemeente Maastricht gingen op onderzoek uit en vonden in een maïsveld in de Maastrichtse wijk Amby een kuil met 109 munten uit de 1e  eeuw v.C, 39 goudstukken die mogelijk van de Eburonen afstammen en 70 zilveren  ‘regenboogschoteltjes’, afkomstig van stammen uit het Rijngebied. De Eburonen zijn een aan de Kelten verwant volk, dat Caesar ‘Germanen’ noemde. De vondst is de eerste Keltische schat in Nederlandse bodem. Hoe de munten hier zijn terechtgekomen, is nog een raadsel: er zijn geen sporen van bewoning aangetroffen. Misschien is de schat er in de 1e eeuw v.C verstopt vanwege Caesar met zijn oprukkende Romeinse troepen.

De Keltische schat duidt erop dat de verschillende stammen in dit gebied contacten hadden. Caesar meldde dat later ook expliciet. Hij zon op wraak en moordde de Ebutonen uit, nadat zij in 54 v.C onder leiding van hun koning Ambiorix anderhalf Romeins legioen hadden verslagen. De archeologen vermoeden dat de gouden munten in de regio Maastricht/Tongeren zijn geslagen. Ze raakten verspreid over Zuidoost Nederland en centraal België. Dezelfde soort munten werd eerder in het Belgische Heers en Fraire gevonden.

De zilveren regenboogschoteltjes komen waarschijnlijk uit het Duitse Hessen en het gebied van de Bataven, dat nu Betuwe heet. De hobbyist  had in het voorjaar op verschillende plaatsen in het gebied al losse gouden en zilveren Keltische munten gevonden, die vermoedelijk door diepploegen van het land waren losgeslagen van de schat en over de akker waren verspreid.

Lees ook:Muntschat gevonden in Groningen
Lees ook:Muntschat gevonden in Coevorden
Lees ook:Grootste grafveld van hunebedbouwers in Noordwest-Europa ontdekt bij Dalfsen
Lees ook:Zwemverbod Almeerderstrand
Lees ook:Eerste Nationale Archeologiedagen: 15 – 18 oktober

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Keltische schat bij Maastricht gevonden

  1. Pingback: Muntschat gevonden in Coevorden | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>