Officiële opening academisch jaar

De meeste universiteiten openen vandaag het nieuwe academische jaar. De universiteiten van Amsterdam, Delft, Enschede en Leiden hebben traditiegetrouw landelijke politici uitgenodigd om studenten en medewerkers toe te spreken. Leiden krijgt een bijzondere gast. Voordat de D66 politicus Alexander Pechtold het nieuwe collegejaar opent, heropent de koningin het 428 jaar oude Academiegebouw, dat de afgelopen drie jaar totaal is gerenoveerd. Aanleiding daarvoor was de zwaar aangetaste dakconstructie: het werk van de bonte knaagkever. Ook de rest van het gebouw werd grondig aangepakt: het interieur is verbouwd en beter geschikt gemaakt voor representatieve functies. Het Academiegebouw is het oudste gebouw en vormt het hart van de Universiteit Leiden.

 

Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen opent het jaar op de Universiteit Twente in Enschede en zijn collega Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken op de Universiteit van Amsterdam. De universiteiten van Groningen, Maastricht, Nijmegen en Rotterdam beginnen ook vandaag. Premier Balkenende opent komende donderdag 3 september het jaar op de Universiteit van Tilburg. De Technische Universiteit Eindhoven en de Wageningen Universiteit zijn de laatste twee op maandag 7 september. De toeloop van eerstejaarsstudenten is groter dan voorgaande jaren: door de financiële crisis meldden zich een kwart meer nieuwe studenten aan dan vorig jaar. Ook de hogescholen maken zich op voor het nieuwe studiejaar. De voorzitter van de HBO-raad Doekle Terpstra opent woensdag het jaar op de Hanzehogeschool in Groningen.

Lees ook:Koning bij start viering 400 jaar Rijksuniversiteit Groningen
Lees ook:Batavierenrace van Nijmegen naar Enschede
Lees ook:Batavierenrace: studentenloop Nijmegen-Enschede
Lees ook:Zaterdag 23 april: 44e Batavierenrace – grootste estafetteloop ter wereld
Lees ook:Koningin Máxima jarig, maandag mag de vlag uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>