Naturalis Leiden mag verbouwen na schikking van 1,5 miljoen aan architect

@Erik Feenstra

Het Leidse museum annex onderzoekscentrum Naturalis wil verbouwen, maar de architect lag dwars. Na een schikking van 1,5 miljoen euro mag de verbouwing doorgaan. Architect Fons Verheijen gebruikt het geld voor de oprichting van een stichting voor het bevorderen van wetenschappelijk (architectuur)-onderzoek. Hij ontwierp het in 1998 geopende gebouw met museum, kantoren, laboratoria en een collectietoren.

Het aantal bezoekers, onderzoekers en de collectie groeide zo fors, dat Naturalis wilde verbouwen en uitbreiden. Het nieuwe pronkstuk Trix (de Tyrannosuarus Rex0 krijgt een ereplaats. Verheijen kwam in verweer toen Naturalis de plannen – zonder die eerst aan hem voor te leggen – naar buiten bracht. De rechtbank vond dat het oorspronkelijke ontwerp ‘wezenlijk’ zou worden aangetast en er volgde een bouwstop. Het museum wilde niet samen met hem een compromis-ontwerp maken. Verheijen wilde de zaak principieel uitvechten – ‘anders is de architectuur vogelvrij’ – maar gaat nu akkoord met een schikking om (onder)aannemers en onderzoekers niet te duperen.Naturalis vreesde voor een vertraging van 4,5 jaar en een strop van tientallen miljoenen euros.

Lees ook:Dutch Design Week 2012 in Eindhoven
Lees ook:Donderdag 19 november: officiële opening nieuwe station Arnhem CS
Lees ook:Naturalis: Wildlife Photographer of the Year
Lees ook:AFFR 2017: Architectuur Film Festival Rotterdam
Lees ook:Feyenoord City: nieuw stadion blikvanger gebiedsontwikkeling Maasoever

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>