Donderdag 19 november: officiële opening nieuwe station Arnhem CS

Donderdag 19 november staat de officiële opening van het gloednieuwe station Arnhem CS op de agenda. De hele dag zijn er allerlei activiteiten, zoals kleine dans-, toneel- en muziekuitvoeringen. Het hele week verzorgt de stad Arnhem ook activiteiten. In 1996 werd het futuristische ontwerp van architect Ben van Berkel gepresenteerd, dat uiteindelijk niet in beton, maar in staal is uitgevoerd.

De bouw verliep niet zonder kinken in de kabel. In 2004 was er een groot tekort op de begroting van ruim 20 miljoen voor de ontwikkeling van het stationsgebied. De gemeente Arnhem vulde het tekort aan vanuit een reservepotje. In 2008 liep de bouw van het station opnieuw vertraging op: geen aannemer kon of wilde het futuristische ontwerp voor het begrote bedrag bouwen. Het jaar erop werd de bouw opgesplitst: eerste werden de fietsenstalling en de voetgangerstunnel afgebouwd en daarna pas het stationsgebouw. In oktober 2009 kwamen het rijk en de provincie met extra geld over de brug. Door de ingewikkelde constructie liep de bouw van het station nog eens een jaar vertraging op. Maar nu staat het er en is Arnhem Centraal ‘klaar voor de toekomst’.

Lees ook:Opening Noord/Zuidlijn Amsterdam opnieuw uitgesteld
Lees ook:Nieuw metrostation Rotterdam CS geopend
Lees ook:Utrecht CS komende vijf jaar een bouwput
Lees ook:Amsterdam Centraal Station wordt opgepimpt
Lees ook:Bouwbeurs 2009 in Utrechtse Jaarbeurs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>