Stadsarchief toont Heineken’s Amsterdam

In het Stadsarchief van Amsterdam is van 7 februari tot en met 11 mei is de expositie ‘Heineken’s Amsterdam‘ te zien. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Gerard Heineken (1841-1893) de oude brouwerij De Hooiberg overnam. In 1868 liet hij een nieuwe fabriek neerzetten aan de rand van de stad: een stoombierbrouwerij. Het gebouw aan de Stadhouderskade werd al gauw een bezienswaardigheid en is tegenwoordig museum Heineken Experience. Met het brouwen van zijn ‘Beiers bier’, dat we tegenwoordig pils noemen, had Heineken snel succes.

Maar hij had ook hart voor zijn stad en hielp met een andere vooruitstrevende Amsterdammers de verpauperde stad vooruit. De haven was dichtgeslibd en onbereikbaar voor grote zeeschepen en de industriële revolutie was aan de stad voorbij gegaan: langs stadswallen stonden nog steeds oude windmolens. Gebouwen stortten in, grachten stonken, armen woonden opeengepakt in krottenwijken en epidemieën als de cholera sloegen toe. Heineken spande zich in voor goede huisvesting voor de arbeiders en voor bevordering van kunst. Op de expositie is te zien hoe de biermagnaat ook één van de grondleggers is van het moderne Amsterdam. Met de opening van het Noordzeekanaal in 1876 trok de economie aan. Het culturele en uitgaansleven deed goede zaken: het werd de tweede Gouden Eeuw van Amsterdam. Heineken investeerde flink in Amsterdamse bierhuizen die zijn bier gingen tappen.

In de zomer van 1989 presenteerde Heineken zijn bier op een internationale tentoonstelling in het Paleis van de Volksvlijt. In 1987 viel zijn bier voor het eerst internationaal in de prijzen: Heineken won een gouden medaille op een internationale tentoonstelling in Parijs. In 1889 kreeg Heineken op de Wereldtentoonstelling in Parijs een diplôme de grand prix, tot op de dag van vandaag te zien op de etiketten van het biermerk. Het Stadsarchief is dinsdag tot en met vrijdag te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur, in het weekend van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang voor de Heineken tentoonstelling kost 6 euro (met korting 4 euro).

Lees ook:Toetanchamon komt naar Amsterdam
Lees ook:Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten in Amsterdam
Lees ook:Laatste kans om 1001 Inventions in Rotterdam te zien
Lees ook:Internationale Waterweek Amsterdam
Lees ook:Internationale Game of Thrones tentoonstelling opnieuw naar Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>