Laatste kans om 1001 Inventions in Rotterdam te zien

Nog heel even is hij in Rotterdam te zien: de spraakmakende tentoonstelling 1001 Inventions. De internationale prijswinnende expositie was sinds augustus 2014 te zien in het Postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam. Tienduizenden bezoekers vergaapten zich aan de culturele en wetenschappelijke ontdekkingen uit tijdens de gouden Eeuw van de moslimbeschaving. De tentoonstelling reist door naar Parijs en is in Rotterdam nog tot 11 januari te zien. Het oude Postkantoor was eerder het toneel van opvallende exposities zoals ‘Da Vinci the Genius’ en ‘Living Dinosaurs’. Er staat nog geen nieuwe tentoonstelling gepland (bron: persbericht).

De tentoonstelling 1001 Inventions geeft een beeld weer van de moslimcultuur en wetenschap zoals nog niet eerder te zien was. Een onbekend hoofdstuk uit de moslimgeschiedenis wordt tijdens de expositie getoond aan de hand van technische hoogstandjes, medische vooruitgang, handelsreizen over de wereld (zijderoute) en vooruitstrevende ideeën die voortkwamen uit de Gouden Eeuw van de moslimbeschaving. In de vorm van korte films, interactieve stations, workshops, games en acteurs krijgen bezoekers een duidelijk beeld van een periode die niet alleen van groot belang was voor de hedendaagse maatschappij. Denk aan satellietnavigatie en de klok, maar ook aan verschillende medische instrumenten. Onégo Events was de Nederlandse gastheer voor de reizende expositie.

1001 Inventions kijkt terug op een succesvol verblijf in Rotterdam. De expositie ontving tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Ook bekende Nederlanders zoals de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, de actrice Maryam Hassouni en voormalig premier Jan Peter Balkenende. De expositie bleek een mooie aanleiding voor een gesprek over erfgoed, wetenschap, geschiedenis en cultuur. Zowel publiekelijk als in persoonlijk verband werd er volop gesproken over 1001 Inventions. Voor- en tegenstanders spraken zich uit in de pers, wat aanleiding gaf tot een interessante dialoog over de verdiensten van de moslimbeschaving.  Ruim 150 scholen uit de regio bezochten de expositie: voor veel scholen een goede aanvulling op het onderwijsprogramma. Een bezoek aan de tentoonstelling werd gebruikt als verdieping bij vakken als wiskunde, geschiedenis, biologie, godsdienst en maatschappijleer.

 

Lees ook:Post Rotterdam presenteert: 1001 Inventions
Lees ook:1001 Inventions in teken van Erfgoeddagen – tentoonstelling zet multiculti erfgoed in de schijnwerpers
Lees ook:Huygens tentoonstelling in de Grote Kerk van Den Haag
Lees ook:Museum van de Twintigste Eeuw Hoorn: 125 jaar Autoreclame
Lees ook:Leven met Oranje in Beeld en Geluid Hilversum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>