Dik Bruynesteyn geëerd in Museum van de Twintigste Eeuw Hoorn

De bekende sporttekenaar en karikaturist Dik Bruynesteyn wordt vanaf zondag 27 oktober geëerd in Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn met de tentoonstelling ‘Dik Bruynesteyn, 65 jaar sporttekeningen‘. Hij woonde tot aan zijn dood, vorig jaar, in Hoorn. Zelf schatte hij meer dan 12.000 karikaturen te hebben gemaakt. Veel daarvan is verdwenen, maar veel van zijn originele werk is samen met memorabilia tot en met 2 februari 2014 te zien op de expositie. Tevens verschijnt er boek over de tekenaar. Bruynesteyn werd vooral bekend werd door de strip Appie Happie en zijn optredens bij Sport in Beeld, het latere Studio Sport (bron: persbericht).

Bruynesteyn noemde zichzelf ‘poppetjestekenaar’. Hij kon ‘als geen ander het karakter van de geportretteerde uit zijn prenten laten spreken’, aldus het persbericht. Zijn tekencarrière begon op de voetbalvelden. Tijdens de wedstrijden maakte hij tekeningen die hij later uitwerkte. In 1953 werd hij journalist-tekenaar bij ‘Het Vrije Volk’. Als snel kreeg hij een eigen rubriek ‘Wat een week’, een getekend verslag van gebeurtenissen van de afgelopen week. Van 1959 tot en met 1990 was Bruynesteyn te zien bij ‘Sport in Beeld’ en werd hij een bekende Nederlander. In 1971 kwam ‘Appie Happie’ uit, die in veel kranten als dagstrip verscheen en later in albums werd gebundeld.

Toen Bruynesteyn afscheid nam van Appie Happie wilde hij zich storten op zijn laatste boek, dat ‘Dik Tevreden’ zou moeten gaan heten. Het zou een terugblik op zijn werk als karikaturist worden. Door gezondheidsredenen kon hij zijn plan niet meer realiseren. Ter gelegenheid van de expositie komt er toch een boek uit onder dezelfde titel; ‘Dik Tevreden, ‘Dik Bruynesteyn, 65 jaar sporttekeningen’ waarin onder andere Freek de Jonge, Jan Mulder, Hans Wiegel en Ard Schenk hun herinneringen ophalen aan de ‘poppetjestekenaar’. Het boek is voor €19,95 vanaf 27 oktober o.a. te koop in de MuseumShop van het Hoornse museum of online te bestellen.

Zie ook: Stripfestival Breda

Lees ook:Expositie “Zwarte Piet in spotprenten” in Museum Hoorn
Lees ook:Museum Hoorn roept op: ‘Help mee aan tentoonstelling Mijn Jaren ’60′
Lees ook:Museum van de Twintigste Eeuw Hoorn: 125 jaar Autoreclame
Lees ook:Koningin opent tentoonstelling in honderdjarig Frans Hals Museum
Lees ook:Kokoschka ‘Mensen en beesten’ in museum Boijmans van Beuningen Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>