Kokoschka ‘Mensen en beesten’ in museum Boijmans van Beuningen Rotterdam

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam presenteert de grote overzichtstentoonstelling ‘Mensen en beesten‘ van de beroemde Oostenrijkse kunstenaar Oskar Kokoschka (1886-1980). Hij geldt als een van de avant-garde kunstenaars uit Oostenrijk tijdens het fin de siècle en heeft veel kunstenaars na hem geïnspireerd. Meer dan een halve eeuw nadat zijn werk voor het laatst in ons land te zien was, zijn in Rotterdam Kokoschka‘s portretten te zien. In 1950 kocht het Boijmans als eerste Nederlandse museum een schilderij van hem aan: ‘De Mandril’ uit 1926 (zie afbeelding).

Nu hangen er zo’n 150 schilderijen en tekeningen van zijn hand bij elkaar, waaronder werk uit bruikleen, maar ook uit gerenommeerde musea als het MoMa in New York en Tate London. De tentoonstelling laat aan de hand van acht thema’s een beeld zien van de kunstenaar tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Rode draad van de expositie is zijn visie op de wereld.

Lees ook:Charley Toorop nog één week in Rotterdam te zien
Lees ook:Witte de Withstraat ‘fysieke weg naar Van Eyck’ in Museum Boijmans Rotterdam
Lees ook:Museumprijs voor Boijmans van Beuningen
Lees ook:Rafaël in Teylers Museum Haarlem
Lees ook:Van Gogh en de Kleuren van de Nacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>