Museum Hoorn roept op: ‘Help mee aan tentoonstelling Mijn Jaren ’60′

IMG_20160517_104503Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn werkt aan een tentoonstelling over de jaren ’60 die volgend jaar te zien zal zijn. Als altijd zoekt het museum naar onderwerpen die nauw aansluiten bij de belevingswereld van een breed publiek zonder alleen overbekende dingen te laten zien. Voor de tentoonstelling Mijn jaren ’60 zal het museum het bruisende decennium belichten met een nieuwe invalshoek. Het museum wil graag persoonlijke eigendommen, maar vooral verhalen horen en opnemen in de tentoonstelling. Wellicht heeft u nog dagboeken uit die tijd, of kunt u uw herinneringen opschrijven. Het kunnen ook ingesproken herinneringen en verhalen zijn. Als verslag van een ooggetuige zijn ze heel bijzonder (bron: persbericht).

Daarnaast is het museum op zoek naar specifieke voorwerpen als aanvulling op de eigen collectie en particuliere collecties. Hebt u nog een originele Afghaanse jas of andere jaren-60 mode, of foto’s, spandoeken, posters, boeken, tijdschriften, Lp’s, een jukebox, meubels, lampen, gordijnen, vloerkleden? En wilt u deze items uitlenen voor de duur van de expositie, dan zou het museum graag van u horen via [email protected]. Uw verhalen en objecten kunnen bijdragen aan een prachtige expositie die begin volgend jaar in Hoorn te zien zal zijn.

Hippies, Provo’s, Beatles, Stones, Boudewijn de Groot, Kennedy en de Maanlanding: dat zijn de bekende beelden van de jaren ’60. Het decennium staat te boek als roerig, kleurrijk, jeugdig, vernieuwend en wild. Dit beeld is raak en mooi, maar een simpele weergave van een veel gevarieerder werkelijkheid. Naast bekende iconische personen, verschijnselen en gebeurtenissen wil het Museum van de 20e Eeuw een ander beeld van de jaren ’60 in Nederland laten zien en op die manier dichter bij het échte verhaal komen. Het verhaal van gewone mensen. Wat hield hen toen werkelijk bezig? En wat zijn hun herinneringen nu?

Natuurlijk liep niet iedereen in een minirok met kapsel als Twiggy en had niet iedereen psychedelisch behang en kralengordijnen. Het cliché-beeld van langharige jongemannen was een uitzondering. Veel mensen deden helemaal niet mee aan de mode, misschien omdat ze er niet van hielden, of omdat ze het niet mochten van hun ouders. Vaak ook omdat ze niet van de leeftijd (15-25 jaar) waren waarop nu ons stereotype beeld van de jaren ’60 gebaseerd is. De meeste mensen hadden gewoon nog een interieur uit de jaren ’50 of ouder.

Naast de iconen wil het Museum van de 20e Eeuw graag deze kant van de jaren ’60 belichten en de verhalen van gewone mensen opnemen in de expositie. Het museum denkt dat er nog vele schitterende verhalen te ontdekken zijn die zeer de moeite waard zijn om gedeeld te worden met de museumbezoekers. Als u van een bepaalde leeftijd bent heeft u vast nog wel herinneringen aan de jaren ’60. En dan niet alleen de grote gebeurtenissen als de Maanlanding of de moord op John F. Kennedy. Juist uw eigen, persoonlijke herinneringen zijn het erg waard belicht te worden. Hoe de eetgewoonten waren, hoe school werd beleefd, hoe men tegen relaties aankeek, vakanties, vrije tijd, geloof en werk.

 

 

Lees ook:Familietentoonstelling ‘Wonderjaren ’50 en ‘60’ in Museum Hoorn
Lees ook:De Wonderjaren in Leeuwarden
Lees ook:Stormloop voor Alma Tadema in Fries Museum Leeuwarden
Lees ook:Beeld Lenin in Assen geplaatst
Lees ook:Koningin opent expositie Calvijn in Dordrecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>