Expositie “Zwarte Piet in spotprenten” in Museum Hoorn

Al zo’n 150 jaar worden Sinterklaas en Zwarte Piet in spotprenten afgebeeld. Voor het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn reden om te laten zien hoe met name Zwarte Piet werd gebruikt en afgebeeld in spotprenten en cartoons. De expositie “Zwarte Piet in spotprenten” is van 4 november tot en met 6 december te zien (bron: persbericht).

Onderzoeker Jan de Bas  onderzocht duizenden edities van meer dan honderd verschillende bladen en kranten en schreef er een mooi boek over. In het boek “Kom maar binnen. Zwarte Piet in spotprenten 1871 – 2017” stelt hij zich onder andere de volgende vragen. Waar gingen de prenten over? Welke rol speelde Zwarte Piet op de prenten? Werd Zwarte Piet stereotiep weergegeven? Welke invloed had de zwartepietendiscussie aan het begin van de 21e eeuw op de zwartepietenprent? De expositie geeft een mooi overzicht van zijn bevindingen en toont een selectie uit 150 jaar spotprenten van Zwarte Piet.

In het boek staan prenten van onder andere Albert Hahn sr, Leo Jordaan, Opland, Fritz Berendt, Tom Janssen, Hein de Kort, Berend Vonk en Len Munnik. Het boek is in de MuseumShop van het Museum van de 20e Eeuw te koop voor € 27,- . Politieke figuren als Luns, Lubber, Kok en Van Agt werden in de vorige eeuw veelvuldig als Sinterklaas of zijn hulpje afgebeeld. Maar ook Hitler en Mussolini haalden als piet of heiligman in spotprenten de kranten of tijdschriften. Bezuinigingen, politieke omwentelingen, maatschappelijke discussies, allemaal goed voor een cartoon rond het Sinterklaas-thema. Bij de opening van de expositie op zaterdag 4 november om 11 uur geeft schrijver Jan de Bas een lezing over het boek. Voor bezoekers van het museum is de lezing gratis bij te wonen. Aanmelding ( via [email protected] ) is wel noodzakelijk vanwege het beperkte aantal plaatsen.

 

Lees ook:Ruim honderd BN’ers roepen NTR op: ‘zwaai Zwarte Piet uit!’
Lees ook:Dik Bruynesteyn geëerd in Museum van de Twintigste Eeuw Hoorn
Lees ook:Salomo’s verdwenen tempel in Bijbels Museum
Lees ook:Boijmans Rotterdam: ‘Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie’
Lees ook:Pietenprotest in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>