Van Gogh Museum denkt niet dat schilder is vermoord

Het Van Gogh Museum kan zich niet vinden in de stelling dat Vincent van Gogh zou zijn vermoord en houdt het op zelfmoord. Van Gogh overleed in 1890 op 37-jarige leeftijd. Vandaag verscheen een duizend pagina’s tellende autobiografie, ‘Vincent van Gogh. De biografie’, waarin staat dat de schilder hoogstwaarschijnlijk door iemand anders om het leven is gebracht. Leo Jansen, conservator van het museum, vindt die conclusie te voorbarig om er nu al van uit te gaan dat zelfmoord niet de doodsoorzaak was. Hij noemt de interpretatie van biografen Steven Naifeh en Gregory White Smith ‘interessant’.

 

‘Deze nieuwe visie op de doodsoorzaak van Van Gogh is natuurlijk opzienbarend en zal aanleiding geven tot veel discussie. Rondom de zelfmoord van Van Gogh hebben altijd vragen bestaan.’ Jansen vindt dat de biografie geen antwoord op die vragen geeft: ‘nog altijd blijven meerdere vragen open.’ De auteurs konden naar hartenlust gebruikmaken van het museum als kenniscentrum. Beiden wonnen ooit de Pulitzer Prize en groeven tien jaar in het archief met talrijke brieven die Van Gogh schreef., maar ook uit honderden niet eerder gepubliceerde brieven van zijn familie.

Lees ook:Sneed Gaugin het oor van Vincent van Gogh af?
Lees ook:Première LOVING VINCENT in het Van Gogh Museum
Lees ook:Van Gogh Museum compleet nieuw ingericht
Lees ook:Van Goghs brieven, de kunstenaar aan het woord
Lees ook:Museum De Fundatie bezit een heuse Van Gogh

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>