Van Gogh Museum compleet nieuw ingericht

Het Van Gogh Museum heeft een compleet nieuwe inrichting. Tot nu toe hingen de schilderijen van Vincent van Gogh keurig op een rijtje en tijdgenoten ergens anders. De zalen waren op tijd en plaats ingedeeld: waar hij woonde en werkte. Dat was voor buitenlanders niet te doen: een plek als Nuenen zal een Japanner niets zeggen. Nu hangen de werken thematisch gegroepeerd, samen met tijdgenoten. Het museum wil hiermee de ontwikkeling van Van Gogh als mens en kunstenaar centraal stellen, in de context van zijn tijd. ‘Het verhaal van Van Gogh loopt nu als een rode draad door alle verdiepingen, waarbij niet alleen de schilderijen, maar ook de tekeningen en brieven een vaste plek hebben’, meldt het museum in haar persbericht.

Zie ook: Ice*Amsterdam op Museumplein

‘We hebben een nieuwe mijlpaal bereikt’, zei directeur Axel Rüger dinsdag 25 november tijdens de perspresentatie, ‘Iets wat we al heel lang wilden en voor het publiek een nieuwe aanleiding om Van Gogh te leren kennen. Ook als u denkt: die Zonnebloemen ken ik wel. Het is nu heel anders.’ Inderdaad. Ik kom er graag, vaak op vrijdagavond, maar liet de Van Goghs meestal links liggen en liep rechtsreeks naar tijdelijke tentoonstellingen en tijdgenoten op de 4e verdieping. De make-over is een verademing en ook voor mij reden om de Van Goghs opnieuw te bekijken. Het museum bezit veel brieven en tekeningen, maar die zijn lichtgevoelig en werden daarom zelden vertoond. Nu hangen ze tussen de schilderijen en werk van tijdgenoten, die op hun beurt de invloed van (en op) andere kunstenaars duidelijker maken. Teksten bij de werken zijn opnieuw geschreven.

Op de begane grond hangen negen zelfportretten en toont een video-installatie hoe Van Gogh een icoon in de moderne beeldcultuur is geworden. Tijdens de perspresentatie onthulden erfgenamen drie zelfportretten op de achterkant van eerder gemaakt werk. Beide kanten zijn te zien. Kleur vormt een essentieel detail. In lijn met het ontwerp van architect Rietveld wordt de achtergrondkleur in het pand van beneden naar boven steeds lichter en wisselt per zaal, afgestemd op de schilderijen. Die hangen niet meer orderlijk op dezelfde afstand, maar soms groepsgewijs, alsof je een 19e-eeuwse salon betreedt. Tussenwanden zijn weggehaald of vervangen door een losse wand met sleutelwerken als ‘Aardappeleters’ en ‘Zonnebloemen’. Aan vier familiewanden hangt werk op ‘kindvriendelijke’ hoogte. Ook toont het museum haar eigen geschiedenis en die van de familie en vrienden van Van Gogh. De mythe dat hij een eenzame zonderling was, wordt ontkracht: hij had veel kunstenaars als vriend. Ook de mythes over zijn zelfmoord en zijn afgesneden oor worden uitgebreid belicht.

Het Van Gogh Museum ontvangt jaarlijks een slordige 1,5 miljoen bezoekers. Komend jaar is het Vincent van Gogh-jaar (125 jaar na zijn dood) en wordt de nieuwe entree van het museum geopend, tussen het oude en het nieuwe gebouw aan de kant van het Museumplein. Dan krijgt het museum er 800 vierkante meter bij en kan daardoor 1,7 miljoen bezoekers per jaar behappen. Die komen in eerste instantie natuurlijk voor de Van Goghs en als ze een beetje geduld hebben ook voor zijn levensverhaal, maar in ieder geval stappen ze een prachtig vernieuwde setting binnen.

Lees ook:Van Goghs brieven, de kunstenaar aan het woord
Lees ook:Mattijs van Bergen presenteert herfst/wintercollectie 2014 in Van Gogh Museum
Lees ook:Van Gogh Museum heropent op 1 mei
Lees ook:Van Gogh museum sluit wegens verbouwing
Lees ook:Renovatie Van Gogh Museum voltooid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>