Van Gogh Museum heropent op 1 mei

De renovatie van het Van Gogh Museum in Amsterdam is voltooid. Woensdag 1 mei 2013 heropent het museum, dat dit jaar de veertigste verjaardag viert, met de jubileumtentoonstelling Van Gogh aan het werk. Deze expositie sluit acht jaar onderzoek af en laat aan de hand van 200 werken van Van Gogh en tijdgenoten zijn ontwikkeling zien. De expositie is te zien tot en met 12 januari 2014. Tot en met donderdag 25 april was een deel van de collectie nog te zien in de Hermitage Amsterdam.

 

De verbouwing bleef binnen het budget en de geplande zeven maanden. In 2010 werd begonnen met aanpassingen, vereist vanwege aangescherpte brandveiligheidseisen. De klimaatinstallaties moesten worden vervangen, waardoor het museum zeven maanden dicht moest. Einddoel was een duurzaam gebouw dat voldoet aan de wensen en eisen van deze tijd. De klimaatinstallatie kan per zaal het gewenste klimaat reguleren. In een 160 meter diepe put onder het museum is een warmte-koude opslag geplaatst, die in de zomer warmte vasthoudt en in de winter het gebouw hiermee kan verwarmen. Het dak is vervangen en extra geïsoleerd en er zijn 199 nieuwe daklichtkoepels aangebracht.

 

Het pand kreeg een grondige opfrisbeurt. Parketvloeren zijn vernieuwd, plafonds vervangen, muren geverfd en de bekabeling is vernieuwd. Onlangs werden de plannen van het nieuwe entreegebouw op het Museumplein gepresenteerd. Tweederde van de benodigde € 15 miljoen is inmiddels toegezegd; om het resterende bedrag bijeen te sprokkelen, loopt op dit moment een wervingscampagne. De bouw kan in de loop van 2014 beginnen, als het geld binnen is. Het Rietveldgebouw kan tijdens deze verbouwing open blijven. Het Van Gogh Museum bewaart en beheert ’s werelds grootste collectie werken en brieven van Vincent van Gogh en maakt zijn leven en werk en de kunst van zijn tijd en tijdgenoten toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen. Er komen ruim 1,5 miljoen bezoekers per jaar: het museum staat daarmee in de top-25 van meest bezochte musea ter wereld

Lees ook:Renovatie Van Gogh Museum voltooid
Lees ook:Van Gogh-collectie hele verbouwing te zien in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Van Gogh museum sluit wegens verbouwing
Lees ook:Van Gogh, My Dream Exhibition in Beurs van Berlage Amsterdam
Lees ook:‘Vincent van Gogh – A New Way of Seeing’ bij Pathé

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>