Van Goghs brieven, de kunstenaar aan het woord

Het Van Gogh Museum in Amsterdam biedt tot en met 3 januari 2010 de tentoonstelling ‘Van Goghs Brieven – de kunstenaar aan het woord’. Hij was naast schilder ook fervent briefschrijver; het museum bezit 800 van de 902 bestaande brieven. Ze vertellen het verhaal van zijn bewogen leven, van de band met zijn broer Theo en van de ontwikkeling van zijn werk. De expositie laat ruim 120  brieven zien, bij de werken waarover Van Gogh schreef. Citaten  leiden langs schilderijen van hem en tijdgenoten en geven inzicht in zijn opvattingen. In briefschetsen liet hij zien hoe zijn werk eruit ging zien. De belangrijkste documenten zijn zelden  te zien, omdat de 120 jaar oude brieven kwetsbaar zijn. Na 15 jaar onderzoek  is er  een  website geopend met de onderzoeksresultaten (www.vangoghletters.org) en een zesdelig boek in drie talen verschenen.

 

Het Van Gogh museum is op dit moment het enige grote museum in Amsterdam dat voor het publiek in zijn geheel toegankelijk is. Door verbouwingen is het Rijksmuseum grotendeels en het Stedelijk Museum en  Scheepvaartmuseum helemaal gesloten. Het is een gotspe, dat de grote hoofdstedelijke publiekstrekkers kennelijk geen overleg vooraf met elkaar voerden en jarenlang tegelijkertijd zijn gesloten. Maar er is nóg een bron van ergernis: de deplorabele staat, waarin de nieuwe vleugel (uit 1999) van het Van Gogh Museum zich nú al bevindt. De metaalkleurige muren zijn groen uitgeslagen, de verdiepte vijver is verworden tot een smerige modderpoel, de rij ramen lijken op de dichtgeplakte achterkant van een supermarkt en de rand erboven langs het voetpad is op meerdere plaatsen beschadigd. Een schande, dat de belangrijkste publiekstrekker van Amsterdam zó slordig omgaat met een juweeltje, dat nog niet zo lang geleden voor veel geld is opgeleverd.

Lees ook:Van Gogh-collectie hele verbouwing te zien in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Van Gogh Museum denkt niet dat schilder is vermoord
Lees ook:Van Gogh, My Dream Exhibition in Beurs van Berlage Amsterdam
Lees ook:Van Gogh Museum verhuist topstukken naar Hermitage
Lees ook:Van Gogh Museum heropent op 1 mei

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>