Museum De Fundatie bezit een heuse Van Gogh

Museum De Fundatie in Zwolle blijkt al jaren een heuse Van Gogh in haar collectie te bezitten: ‘Molen Le Blute-fin’ uit 1886. Het is voor het eerst in 15 jaar dat een werk kan worden toegevoegd aan het oeuvre van de schilder. Dirk Hannema, de oprichter van het museum, kocht het tot dusver onbekende doek van Vincent van Gogh aan in 1975 van een Parijse kunsthandelaar. Hij was er toen al van overtuigd dat het een echte Van Gogh was, maar kunstkenners namen dat niet serieus.

 

Hannema (1895-1984) had een twijfelachtige reputatie, omdat hij in 1937 als directeur van het Rotterdamse Museum Boijmans een vervalsing van Johannes Vermeer had aangekocht: ‘de Emmausgangers’. Dat bleek niet van de beroemde 17e-eeuwse Vermeer te zijn, maar een vervalsing van Han van Megeren. Hannema kocht tussen 1961 en 1975 vier werken van Vincent Van Gogh die na onderzoek het werk van anonieme schilders bleken te zijn. In 1988 nam het Amsterdamse Van Gogh Museum nog aan dat ook de molen niet van de hand van Van Gogh was, maar na recent onderzoek is nu volgens hetzelfde museum ‘onomstotelijk vast komen te staan’ dat hij het wel heeft geschilderd. Tot en met zondag 4 juli organiseert museum de Fundatie een speciale tentoonstelling over het schilderij.

Lees ook:‘Vincent van Gogh – A New Way of Seeing’ bij Pathé
Lees ook:Museum Prinsenhof Delft: ‘Vermeer komt thuis’
Lees ook:Vermeer komt thuis: ‘Het Straatje’ na 320 jaar terug in Delft
Lees ook:Mauritshuis: schilderijen uit collectie Britse koningshuis maand langer te zien
Lees ook:Museum de Fundatie Zwolle beleeft topjaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>