Sneed Gaugin het oor van Vincent van Gogh af?

Niet hijzelf, maar collega-schilder en vriend Paul Gaugin zou het oor van Vincent van Gogh hebben afgesneden. Dat beweren schrijvers van het boek ‘Van Gogh’s Ear: Paul Gaugin and the pact of silence’. Algemeen wordt aangenomen dat de depressieve Van Gogh op 23 december 1888 zijn oor met een scheermes afsneed na een ruzie met Gaugin. Duitse onderzoekers ontkennen dit: volgens hen was Paul Gaugin van plan het Gele Huis in Arles na een verblijf van twee manden te verlaten. Van Gogh liep hem boos achterna de straat op; daarop ontstond een ruzie en Gaugin sneed het oor met een zwaard af. Ze zouden daarna samen hebben afgesproken om hierover te zwijgen.

 

Gaugin zweeg om vervolging te ontlopen, Van Gogh wilde zijn vriend niet kwijtraken. Zo schrijft Van Gogh in zijn laatste brief aan Gaugin: ‘Je bent stil, ik zal dat ook zijn.’ Volgens de Duitse onderzoekers pleegde Van Gogh vanwege dit voorval twee jaar later zelfmoord en niet (zoals wordt aangenomen) omdat hij psychisch in de war was. Het Van Gogh Museum in Amsterdam betwist deze theorie. De gangbare theorie is dat het tweetal ruzie kreeg om de plaatselijke cafébazin; ze waren verliefd op haar en schilderden haar veelvuldig. Van Gogh haalde met een scheermes uit naar Gaugin, die zich kon verweren. Van Gogh sneed per ongeluk zijn eigen oorlel af. Anderen beweren dat hij zelf uit eigen kracht een stuk van zijn oor afsneed en dat hij daardoor leed aan tinnitus (oorsuizen). De tentoonstelling ‘Kleuren van de Nacht’ is nog tot en met 7 juni in het Van Goghmuseum te zien. Tip: vrijdagavond is het museum tot 22.00 uur open en is het er een oase van rust. 

Lees ook:Museum De Fundatie bezit een heuse Van Gogh
Lees ook:Tekening van Vincent van Gogh ontdekt
Lees ook:‘Van Gogh in the Picture’, eendaags kunst- & filmfestival in CineMec Ede
Lees ook:Van Lanschot en Van Gogh Museum verlengen de samenwerking met 2 jaar
Lees ook:Goed Geld Gala: genereuze bijdrage BankGiro Loterij voor culturele sector

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Sneed Gaugin het oor van Vincent van Gogh af?

  1. Pingback: Magritte heeft eindelijk eigen museum | Eropuit

  2. Pingback: BankGiro Loterij is een zegen voor musea | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>