Première LOVING VINCENT in het Van Gogh Museum

Donderdag 5 oktober vindt in het Van Gogh Museum de Nederlandse première van LOVING VINCENT plaats. In 65.000 frames, met de hand geschilderd door kunstenaars die dezelfde techniek als Van Gogh hanteren, geeft de film een interpretatie van de laatste jaren van de beroemde schilder. Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum): ‘Het is de missie van het Van Gogh Museum om het leven en werk van Van Gogh voor zoveel mogelijk mensen ter wereld toegankelijk te maken. Vanuit onze rol als kennis- en onderzoekscentrum zijn wij nauw bij deze productie betrokken geweest en we zijn enorm trots dat de Nederlandse première in het museum plaatsvindt.’ Vanaf 26 oktober draait LOVING VINCENT in de Nederlandse bioscopen (distributie Cinéart bron: persbericht).

Meer dan 125 kunstenaars, samengebracht in een animatiestudio in het Poolse Gdansk, maakten onder leiding van Hugh Welchman (producent van de Oscarwinnende animatiefilm PETER & THE WOLF, 2006) en Dorota Kobiela ’s werelds eerste compleet geschilderde speelfilm. LOVING VINCENT laat een interpretatie zien van de laatste jaren van Van Gogh aan de hand van 130 van zijn schilderijen. Kopieën van zijn werk worden getoond, aangevuld met schilderijen in de stijl die Van Gogh hanteerde in de laatste, uiterst productieve jaren van zijn leven. Het verhaal wordt aan de hand van Van Goghs schilderijen verteld: zo wordt elke nieuwe plaats en ieder nieuw personage geïntroduceerd aan de hand van een bestaand schilderij van Van Gogh waarop die plaats of persoon is afgebeeld. De film is een mengvorm van historische feiten en zelfbedachte verwikkelingen. De wereldpremière van LOVING VINCENT vond eerder dit jaar plaats op het Annecy International Animated Film Festival in Frankrijk, waar de film lovende recensies kreeg en de Publieksprijs won. De film is inmiddels wereldwijd verkocht aan 135 landen.

Missie
Axel Rüger: “Het Van Gogh Museum streeft ernaar het leven en werk van Van Gogh en de kunst van zijn tijd toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Daarom zijn we altijd erg benieuwd naar innovatieve benaderingen om Van Goghs fans over de hele wereld te bereiken. We zijn erg enthousiast over het cinematografische meesterwerk LOVING VINCENT en zijn ervan overtuigd dat het zal bijdragen aan verdere populariteit van Van Goghs werk, zijn brieven en zijn onstuimige leven. Deze film is het eindresultaat van jaren van hard werken. Het Van Gogh Museum ondersteunt dit project sinds 2014 en heeft als kennis- en onderzoekcentrum de makers van veel informatie kunnen voorzien. De wereldpremière van de eerste 20 minuten van LOVING VINCENT vond bij ons in het museum plaats en vol trots presenteren wij nu de Nederlandse première.”

Samenwerking
Zaterdag 7 en zondag 8 oktober organiseren het Kröller-Müller Museum, Cinemec Ede en de Smaak van Van Gogh het ‘Loving Vincent Weekend’. In Het Noordbrabants Museum is van 14 oktober 2017 tot en met 28 januari 2018 ‘Loving Vincent: de tentoonstelling’ te zien. Deze expositie biedt een uniek kijkje achter de schermen van de spraakmakende geschilderde animatiefilm. Voor de gelegenheid komen de 70 mooiste schilderijen die voor deze film zijn gemaakt naar ’s-Hertogenbosch.
 
De Nederlandse première van LOVING VINCENT in het Van Gogh Museum op donderdagavond 5 oktober betreft een besloten vertoning. Mocht je hier bij willen zijn om verslag te doen van de rode loper dan is dat mogelijk, zie onderstaand voor details over aanmelding.
 
LOVING VINCENT draait vanaf 26 oktober in de Nederlandse bioscopen (distributie Cinéart)

Lees ook:Herfstvakantie in het Van Gogh Museum: Familiedagen
Lees ook:‘Van Gogh in the Picture’, eendaags kunst- & filmfestival in CineMec Ede
Lees ook:ARMIN LIVE In Van Gogh Museum voor lancering ‘Embrace Vincent’
Lees ook:Grootbeeldfilm Van Gogh bij 125e sterfjaar in Omniversum Den Haag
Lees ook:Mattijs van Bergen presenteert herfst/wintercollectie 2014 in Van Gogh Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>