Kandinsky en Der Blauwe Reiter in Den Haag

In het Haags Gemeentemuseum is tot en met 24 mei 2010 de tentoonstelling Kandinsky en der Blauwe Reiter te zien. Deze expressionistische stroming uit München zette de moderne kunst in het begin van de 20e eeuw op zijn kop en is volgens directeur Benno Tempel voor het eerst in een museum in de Benelux te zien. Ooit organiseerde een Nederlandse kunsthandelaar een overzichtsexpositie, maar dat was in 1912. Met hun expressieve, lyrische schilderijen vol felle kleuren stond de kunstenaarsgroep aan de bron van het Duitse expressionisme. De meeste werken komen van de Städtische Galerie im Lenbachhaus in München, dat wegens verbouwing is gesloten.

 

Kern vormden de Rus Wassily Kandinsky en Franz Marc. Een groot aantal werken maakte eerder deel uit van de succesvolle Kandinsky tentoonstelling in het Guggenheim Museum in New York en het Centre Pompidou in Parijs. Kandinsky (1866-1944) was een belangrijke voortrekker in de vernieuwing van de schilderkunst. Hij leerde geestverwant Marc kennen en samen bezochten ze een concert van Arnold Schönberg: het begin van een hechte vriendschap, waaruit in 1911 der Blauwe Reiter ontstond. Andere kunstenaars sloten zich aan, waaronder Alexej von Jawlensky en August Macke. De leden van de groep waren divers, maar wat hen bond, was een poëtisch soort expressionisme, beïnvloed door Russische sprookjes en oude volksverhalen. De kunstenaars werkten vanuit hun gevoel en gebruikten veelal felle kleuren. Met het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914 viel de groep uiteen. Kandinsky ging terug naar Rusland, Marc en Macke moesten het legen in en sneuvelden in de loopgraven.

Lees ook:‘Wilden’ in museum de Fundatie Zwolle en ‘Nieuwe Wilden’ in Groninger Museum
Lees ook:Duits expressionisme in Groninger Museum
Lees ook:Liefde! Kunst! Passie! In Den Haag
Lees ook:Koningin opent expositie Malevich in Stedelijk Museum Amsterdam
Lees ook:Dreams of Nature in Van Gogh Museum Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>