Liefde! Kunst! Passie! In Den Haag

  In het Gemeentemuseum in Den Haag opent vandaag een bijzondere expositie. Was de overzichtstentoonstelling van de Britse schilder Lucian Freud vorig jaar een groot succes, dit jaar hoopt het museum hoge ogen te gooien met de expositie ‘Liefde! Kunst! Passie!‘ Die is tot en met 1 juni 2009 te zien en toont werk van 17 beroemde kunstenaarsechtparen, zoals: Kahlo en Rivera, Claudel en Rodin, Robert en Sonia Delaunay, Kandinsky en Münter, Polloc en Krasner, Tinguely en De Saint-Phalle. De bezoeker kan op onderzoek uit naar persoonlijke en artistieke relaties van elk koppel in hun getoonde werken. Als werk, creativiteit en liefde met elkaar verweven zijn, moet een relatie wel intens zijn. Soms tragisch, zoals bij Rodin en Claudel, soms een leven lang verliefd, zoals bij Sonia en Robert Delaunay.

 

De artistieke productie van kunstenaarskoppels hangt ook af van onderlinge afhankelijkheid en daarmee samenhangende beïnvloeding. Partners kunnen samenwerken in een kunstwerk, elkaars ideeën overnemen of juist afwijzen, zich in een identieke richting ontwikkelen of juist niet. In de eerste helft van de 20e eeuw leefde de vrouwelijke kunstenaar nog in de schaduw van haar partner en kreeg pas jaren later erkenning. Naast liefde en passie voor elkaar geeft de expositie een beeld van de kunstgeschiedenis van de eerste helft van de 20e eeuw. Zo hangen er werken uit onder meer het Duitse expressionisme (zoals Kandinsky), het Nederlands expressionisme, het dadaïsme (Hans en Sophie Arp) en het Amerikaans abstract expressionisme (Krasner en Pollock). Naast schilderijen zijn er ook meubels, installaties en sculpturen te zien, waaronder de beroemde Kus van Rodin. Het Gemeentemuseum is geopend dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Er zijn meerdere entreeprijzen: zie website. Kinderen tot en met 18 jaar kunnen gratis naar binnen.

Lees ook:‘Wilden’ in museum de Fundatie Zwolle en ‘Nieuwe Wilden’ in Groninger Museum
Lees ook:De Denker gerestaureerd terug in Singer Museum
Lees ook:Rodin – de Denker denkt weer in Singer Museum Laren
Lees ook:Kandinsky en Der Blauwe Reiter in Den Haag
Lees ook:Valentijnsdag – dag van de liefde

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>