Koningin opent expositie Malevich in Stedelijk Museum Amsterdam

Vrijdag 18 oktober opent koningin Máxima een expositie van Kazimir Malevich en andere vernieuwende Russische kunstenaars in het Stedelijk Museum Amsterdam. Het is het sluitstuk van de viering van het Nederland-Ruslandjaar en de grootste tentoonstelling sinds 20 jaar van één van de grondleggers van de abstracte kunst. Op Rusland na beheert het Stedelijk de meeste werken van Malevich (1878-1935).

In 1923 was het Stedelijk het eerste museum buiten Rusland waar Malevich te zien was. Voor deze expositie hebben veel buitenlandse musea werken uitgeleend.  Verdeeld over 13 zalen zijn meer dan 500 werken te zien, volgens het museum is de tentoonstelling ‘een diepgaand eerbetoon aan Malevich en de Russische avant-garde’. Tijdens de opera vindt een opvoering plaats van de opera ‘Overwinning op de zon’, waarvoor Malevich de decors en kostuums ontwierp.  De laatste grote Malevich-tentoonstelling in het Stedelijk was in 1989. De werken zijn tot begin februari in het Stedelijk te zien en reizen daarna door naar de Bundeskunsthalle in Bonn en het Tate Modern in Londen.

Lees ook:Matisse tot Malevich in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Topstuk uit kunstgeschiedenis in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Hermitage is een hit
Lees ook:Alexander de Grote in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Koningin opent tentoonstelling in honderdjarig Frans Hals Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>