Dreams of Nature in Van Gogh Museum Amsterdam

Het Van Gogh Museum Amsterdam presenteert van vrijdag 24 februari tot en met 17 juni 2012 de tentoonstelling ‘Dreams of Nature, van Van Gogh tot Kandinsky’ te zien. Voor het eerst is een expositie gewijd aan het symbolistische landschap in Europa, die laat zien hoe landschappen van Europese 19e-eeuwse schilders doordrongen zijn van symboliek en een gemoedstoestand weerspiegelen. Aan de hand van 70 schilderijen is een overzicht te zien van dit onderbelichte genre binnen het symbolisme (bron: persbericht).

 

Topwerken van Van Gogh, Kandinsky, Gauguin, Munch en Mondriaan zijn voor het eerst naast elkaar te zien. Het overgrote deel van de schilderijen is nog nooit eerder in Nederland tentoongesteld. Tijdens de tentoonstelling staan droomlandschappen centraal in allerlei activiteiten in het Van Gogh Museum, zoals in het vrijdagavondprogramma met workshops, performances en live muziek en in de gratis zondaglezingen. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met The National Galleries of Scotland in Edinburgh, waar de tentoonstelling te zien is vanaf 14 juli t/m 14 oktober 2012, en Ateneum Art Museum, Finnish National Gallery in Helsinki (16 november 2012 t/m 17 februari 2013).

 

Het symbolisme is een toonaangevende stroming in de schilderkunst tussen circa 1880 en 1910 en behoort tot het verzamelgebied van het Van Gogh Museum. Hoewel het symbolisme vooral bekend staat om de psychisch geladen voorstellingen van de menselijke figuur, was ook het landschap een belangrijk onderwerp. In tegenstelling tot de impressionisten, die de waarneembare werkelijkheid schilderden, zochten de symbolisten in de natuur de expressie van hun eigen emoties, ideeën en dromen. In hun ‘landschappen van de ziel’ verbeeldden zij hun visie op de dood, oneindigheid en de kosmos, gevoelens van nationalisme of ideeën over de wetenschap en moderne tijd.

 

Het Van Gogh Museum bezit werk van belangrijke symbolisten zoals Paul Gauguin en Odilon Redon en beheert de grootste collectie ter wereld van Vincent van Gogh, die vaak als vroege symbolist wordt beschouwd. Dreams of nature bestrijkt een breed gebied, van voorlopers van het symbolisme zoals Böcklin en Whistler, tot Mondriaan en Kandinsky als pioniers van de abstractie. Werken van beroemde schilders als Gauguin, Van Gogh en Munch worden gepresenteerd naast die van minder bekende, maar evenzeer fascinerende kunstenaars uit bijvoorbeeld Finland, Scandinavië en Oost-Europa.

Lees ook:Gauguin en vrienden in Van Gogh museum
Lees ook:Van Gogh-collectie hele verbouwing te zien in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Tentoonstelling ‘Munch: Van Gogh’ in Van Gogh Museum Amsterdam
Lees ook:Van Gogh Museum: ‘Nederlanders in Parijs 1789 – 1914′
Lees ook:Portret van Felix Auerbach door Edward Munch nieuwste aanwinst Van Gogh Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>