‘Wilden’ in museum de Fundatie Zwolle en ‘Nieuwe Wilden’ in Groninger Museum

Onder de titels ‘Wilden’ en ‘Nieuwe Wilden’ presenteren Museum de Fundatie in Zwolle en het Groninger Museum een dubbeltentoonstelling gewijd aan het 20ste-eeuwse expressionisme in Duitsland. In de Fundatie staat het expressionisme uit het begin van de eeuw centraal: WILDEN-Expressionisme van ‘Brücke’ en ‘Der Blaue Reiter’ te zien tot en met 18 september (bron: persberichten).

De expositie ‘WILDEN’ in de Fundatie is het eerste grote museale overzicht in Nederland van Duitse expressionistische schilderkunst. Kunstenaar als Alexej von Jawlensky, Wassily Kandinsky, Emil Nolde, Ernst Ludwig Kirchner, August Macke, Franz Marc en Max Pechstein veranderden voor en vlak na de Eerste Wereldoorlog voorgoed het gezicht van de moderne kunst. Het ging ze niet om de buitenwereld, maar de binnenwereld: kunst als uitdrukking van emotie en innerlijke beleving. Gelijktijdig toont Museum de Fundatie op zijn locatie Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe onder de titel De lyriek van het landschap een overzicht van 100 jaar expressionistische landschapsschilderkunst in Nederland.

Het Groninger Museum toont tot en met 23 oktober het neo-expressionisme uit de jaren ’80: ‘de Nieuwe Wilden’. Meer dan een halve eeuw scheidt de beide bewegingen, toch is er bij alle verschillen een duidelijke gemene deler: artistieke vrijheid zonder compromis. ‘Nieuwe Wilden’ geeft voor het eerst een samenhangende terugblik op ‘de punk binnen de beeldende kunst’. De tentoonstelling was voor het eerst te zien het het Städel Museum in Frankfurt.

Lees ook:Duits expressionisme in Groninger Museum
Lees ook:Kandinsky en Der Blauwe Reiter in Den Haag
Lees ook:Neoclassicisme en Biedermeier in museum De Fundatie Zwolle
Lees ook:Museum Fundatie Zwolle: Zie de mens – 100 jaar, 100 gezichten
Lees ook:Thérèse Schwartze – De Nederlandse fine fleur geportretteerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>