Duits expressionisme in Groninger Museum

In het Groninger Museum is tot en met 10 april 2010 een tentoonstelling te zien van het Duitse Expressionisme van het begin van de vorige eeuw: de kunstenaarsgroep Die Brücke. Tot op de dag van vandaag geldt deze groep als belangrijke pijlers van het Noord-Europese expressionisme. De groep ontstond in 1905 in Dresden: de  leden wilden zich ‘armslag en levensvrijheid tegenover  gevestigde oudere machten binnen de kunstwereld’, stond in hun beginselverklaring. Die Brücke werd daarmee letterlijk een brug voor wie zonder beperkingen  kunst wilde bedrijven. Het ging vooral om uitdrukking te geven aan gevoel.

Tot de onderwerpen behoorden het naakt, stadsgezichten, landschappen en de variétéwereld. In 1913 viel de groep uiteen. In de jaren dertig werd veel werk van de leden door de nazi’s ‘entartet’ verklaard: vooral de avant-garde kunst moest eraan geloven. De ‘ontaarde’ kunst stond tegenover wat de nazi’s esthetisch en moreel verantwoord vonden: ‘Arische’ kunst. Veel van de Entartete kunst werd in 1939 in Zwitserland geveild; wat overbleef, landde op de brandstapel. Te zien zijn 150 werken uit het Brücke Museum in Berlijn: schilderijen, tekeningen, grafiek en beelden van onder andere Ernst Ludwig Kirchner, Emil Nolde, Otto Mueller, Max Pechstein en Karl Schmidt-Rottluff. Het museum is dinsdag tot en met zondag en op feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur. Iedere vrijdagavond is het museum te bezoeken tot 22.00 uur, met speciale activiteiten. Zo is er op vrijdag 19 maart een lezing over expressionistisch theater en 26 maart over expressionisme & dans, uitmondend in de Duitse Ausdruckstanz.

Lees ook:Kandinsky en Der Blauwe Reiter in Den Haag
Lees ook:‘Wilden’ in museum de Fundatie Zwolle en ‘Nieuwe Wilden’ in Groninger Museum
Lees ook:Liefde! Kunst! Passie! In Den Haag
Lees ook:Vallotton in Van Gogh Museum
Lees ook:Koningin Máxima opent Outsider Art Museum in de Hermitage Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>