Wereldhavendagen Rotterdam 2009

Vrijdag 4 tot en met zondag 6 september 2009 staat Rotterdam in het teken van de 32e editie van de Wereldhavendagen, met als thema ‘Nieuwe energie’ (editie 2013: klik hier). Nieuwe energiebronnen en de jeugd: Rotterdam is dit jaar immers Europese Jongerenhoofdstad. Het publiek wordt vanaf de Coolsingel met havenelementen naar de Nieuwe Maas gelokt, waar havenspektakel op het water plaatsvindt. Verder houden veel bedrijven open dag, zijn er allerlei demonstraties, excursies en activiteiten. Het evenement wordt vrijdag geopend  met een scholenwedstrijd op de Nieuwe Maas en veel jongerenactiviteiten. Zaterdagavond is op de Nieuwe Maas een groot spektakel met afsluitend vuurwerk. Zondag is er naast de havendagen ook de jaarlijkse R’Uitmarkt. Beiden vormen de op zondag de aftrap van Rotterdam Circusstad. Op zaterdag zijn om 19.30 uur aan de Wilhelminakade alvast gratis voorproefjes te zien van Frans circustheater.

 

De havenbedrijven op de kades presenteren zich met grote kranen, innovatieve projecten en schepen die te bezichtigen zijn. Het publiek kan mee op mini-excursies per boot, bus, trein en vliegtuig naar de meest uiteenlopende bedrijven. Vrijdag begint om 14.00 uur de Your World Port Competitie, waarin tien scholen in jetski’s racen over de Maas, met na afloop een optreden van Sabrina Starke vanaf een ponton. Deze dag is speciaal voor jongeren, met onder andere gamen in Rotterdam Port Experience, muziekoptredens, films, demonstraties, lezingen en workshops in de Cruise Terminal en activiteiten op de Wilhelminapier. Zondag vaart een van de grootste cruiseschepen ter wereld binnen: de ‘Grand Princess’.

 

Zaterdagavond is er na de maritieme demonstraties op de rivier een programma met trucs, trombonespelers, verticale choreografie en jazzmuziek. Een belangrijk aandeel leveren studenten van Codarts, de Hogeschool voor de Kunsten in de havenstad. Als zij rond 22.00 uur klaar zijn, wordt vanuit de Rijnhaven een uit containers opgebouwde wand van 15 meter hoog richting Erasmusbrug gesleept. Daar voeren dansers aan elastieken een verticale acrobatische choreografie uit. Even na half elf spettert het traditionele vuurwerk de hemel in. Het hele spektakel is goed te volgen vanaf de Erasmusbrug, Willemskade en de tribune op de Wilhelminapier. Aanvang op de kades om 20.00 uur, op het water om 21.00 uur; einde circa 23.00 uur. Thema dit jaar is: ‘Nieuwe Energie’. De Milieudienst Rijnmond staat met een mobiele meetbus op het Duurzaamheidsplein aan de Veerhaven. Naast de Erasmusbrug, op het tot Veiligheidheidsplein omgedoopte Wilhelminaplein is te zien wat er gebeurt bij een ramp en welke instanties dan tot actie komen.

Lees ook:Wereldhavendagen Rotterdam 2011
Lees ook:Wereldhavendagen Rotterdam 2010
Lees ook:Wereldhavendagen Rotterdam 2012
Lees ook:Wereldhavendagen Rotterdam
Lees ook:Wereldhavendagen Rotterdam – vrijdag 2 t/m zondag 4 september

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>