Slag om Grolle uit 1627 – historisch nagespeeld

Dit weekend wordt in het Achterhoekse stadje Groenlo de Slag om Grolle nagespeeld: de gevechten tussen de Spaanse overheersers en het Staatse leger onder leiding van prins Frederik Hendrik in 1627. Groenlo was eeuwenlang een belangrijk handelscentrum: veel handelsroutes liepen vanuit Duitsland en het verdere oosten via Groenlo naar de Nederlanden. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog waren afwisselend Spaanse en Staatse legers er de baas. 

Na dertig dagen belegering van ‘die Starcke Stadt Grol’ door Frederiks Hendrik in 1627 kwam de stad voorgoed in Nederlandse handen. De slag wordt iedere twee jaar in drie dagen nagespeeld en wordt tot ver over de grens geroemd om haar historische getrouwheid. Vanuit de hele wereld komen re-enactors (mensen die de levende geschiedenis naspelen). Naast gevechten buiten de stadsmuren gaat de binnen stad terug naar het leven van alledag anno 1627

Lees ook:Slag om Zoutkamp – reconstructie herovering van vesting Soltcamp in 1589
Lees ook:Vesting Spectculum 2011 Bourtange
Lees ook:Vestingstadje Bourtange blijkt kwetsbaar
Lees ook:Slag om Bourtange
Lees ook:Herdenking Slag om de Schelde

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>