Slag om Zoutkamp – reconstructie herovering van vesting Soltcamp in 1589

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog bezetten de Spaanse troepen de vesting Soltkamp, het huidige Zoutkamp aan het Lauwersmeer in de provincie Groningen. De vesting was klein, maar belangrijk: wie de schans in handen had, had de macht over het achterland en de toevoerwegen naar de stad Groningen. In 1589 heroverden de Hollanders onder leiding van Willem Lodewijk (stadhouder van Friesland en later ook van Groningen/Drenthe) de vesting.

Zie ook: Eropuit in september

De Slag om Zoutkamp wordt iedere vier jaar gevierd, dit jaar van vrijdag 16 tot en met zondag 18 september. Vrijdag strijken verschillende kampementen neer in het dorp en is de première van de theatervoorstelling De Verovering van Soltcamp. Zaterdag gaat het dorp 400 jaar terug in de tijd en wordt de Slag nagespeeld. Bulderende kanonnen, kletterende musketten, hoornblazers, burgers en ambachtslieden late nzien hoe het er in 1589 ssn toe ging. Er is een historische markt mey oude ambachten, muziek, de Heksenwaag, vuurspuwers en acrobaten, demonstraties en theatervoorstellingen. Zondag wordt het festijn afgesloten met een Hagepreek in het dorp.

Lees ook:Slag om Bourtange
Lees ook:Pieter van Vollenhoven opent Terra Mora in vesting Bourtange
Lees ook:Slag om Bourtange 2012
Lees ook:Slag om Grolle uit 1627 – historisch nagespeeld
Lees ook:Vesting Spectculum 2011 Bourtange

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>