Herdenking Slag om de Schelde

Zeeland herdenkt de Slag om de Schelde. Zeventig jaar geleden moesten Britse, Canadese en Poolse troepen de Westerschelde op de Duisters zien te veroveren.  Het was de toegangspoort tot de haven van Antwerpen die van cruciaal belang was voor de geallieerden om troepen en materiaal aan te voeren. Afgelopen zaterdag werd de slag in Bergen op Zoom herdacht. Zaterdag 1 november trekt een colonne historische voertuigen vanaf vier landingsstranden in Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren naar Middelburg, waar om 14.45 uur de officiële herdenking van de capitulatie plaatsvindt.

In Vlissingen wordt om 10.00 uur de Vredesboulevard geopend, waar onder andere het landingsstrand Uncle Beach is nagebouwd. Weinig mensen beseffen het, maar volgens historici bepaalde deze ‘vergeten’ slag het verloop van de Tweede Wereldoorlog en was ze net zo belangrijk als D-Day in Normandië. Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland en Walcheren vormden het toneel van één van de grootste operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gevechten eisten veel slachtoffers en grote delen van de regio lagen in puin. Na de landing bij Vlissingen en Westcapelle volgde een moeizame verovering van Walcheren. Op 3 november bombardeerden de geallieerden de dijken en stroomde Walcheren onder water. Veel burgers vluchtten naar Middelburg, waar de oude binnenstad hoger lag en droog bleef. Op 6 november reden geallieerde tanks de Zeeuwse hoofdstad binnen en was de bevrijding van Middelburg een feit.

Lees ook:Nazomerfestival Zeeland 2011
Lees ook:Jazz by the Sea 2011 Zeeland
Lees ook:Zeeuw-Vlaanderen viert 200-jarig jubileumfeest
Lees ook:Daan Roosegaarde zet Middelburgse Markt onder water
Lees ook:Slag om Grolle uit 1627 – historisch nagespeeld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>