Vestingstadje Bourtange blijkt kwetsbaar

Het historische vestingstadje Bourtange blijkt kwetsbaar. Kennelijk  bieden verkeersborden geen soelaas en moeten toegangswegen tot historische plekken worden afgeschermd met  betonnen bloembakken, zoals dat sinds het drama op Koninginnedag 2009 bij evenementen gebeurt, zeker als de Koningin er komt. In de nacht van zaterdag op zondag richtte een dronken vrachtwagenchauffeur in Bourtange een behoorlijke ravage aan. Hij raasde het dorp binnen over bruggen en straten die voor de truc veel te smal zijn.

Van twee bruggen vernielde hij de houten deuren; ook de bruggen zelf zijn beschadigd. De man eindigde op het Marktplein, waar hij twee lantarenpalen omver reed: één ervan vloog door het boograam van een oude synagoge. Na politieonderzoek bleek dat de man (58) dronken was. Hij wilde niet blazen, maakte een verwarde indruk en werd achter slot en grendel gezet.  De vestingmanager meldde maandagochtend 25 januari dat de schade in de tienduizenden euro’s loopt. De drie houten bruggen zijn beschadigd, maar de basisconstructie is intact gebleven, aldus de manager. Het zal weken duren voor de schade is hersteld. Het stadje ligt op de grens van Groningen met Duitsland en is als museumvesting een geliefde toeristische trekpleister. In de zomermaanden worden gevechten nagespeeld door vrijwilligers in kostuum met replica’s van wapens uit vroegere tijden.

Lees ook:Slag om Bourtange
Lees ook:VestiVale Bourtange
Lees ook:Slag om Bourtange 2012
Lees ook:Game of Thrones-expositie komt eind mei terug naar Amsterdam
Lees ook:Brand verwoest historische panden in Kampen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>