Vesting Spectculum 2011 Bourtange

@Erik Feenstra

Zaterdag 30 en zondag 31 juli 2011 is Bourtange het decor van Vesting Spectaculum: een reis door de tijd met een historische markt, meer dan twintig groepen figuranten en veel cultuur (2012: klik hier). Het vestingstadje is een gereconstrueerd verdedigingswerk op de grens tussen Zuidoost Groningen en Duitsland, maar dit weekend het domein van figuranten die figuren uit vroeger tijden uitbeelden: handelaren, ambachtslieden, soldaten en  allerlei kunstenmakers Het is een levend museum waar ze laten zien hoe mensen van de 9e tot en met de 19e eeuw leefden. Vikingen en jachtgroepen uit de middeleeuwen en soldaten uit alle eeuwen.

 

Op het podium op het marktplein, op de bastions en op de historische markt treedt een keur aan artiesten op: muzikanten met doedelzakken en draailier, jongleurs, goochelaars en dansers brengen ‘vermaeck uit de oude wereld’. Voor kinderen is er kindervertier. Beide dagen begint het historische plezier klokslag 11.00 uur met trompetgeschal. Beide middagen wordt de bestorming van de vesting nagespeeld. Zaterdagavond wordt afgesloten met een mystiek lichtfeest met fantasiefiguren. Programma en tickets: zie website.

 

Bourtange stamt uit de Tachtigjarige oorlog. De weide omtrek was één grote onherbergzame moerasvlakte, op slechts een paar plaatsen begaanbaar: op harde zanderige passen. Op één ervan werd in 1580 een begin gemaakt van het strategisch belangrijke Bourtange. De prins van Oranje hoopte de belangrijke route naar Groningen te blokkeren, dat toen in Spaanse handen was. Nadat de stad van het Spaanse juk werd bevrijd, werd de vesting ‘gekeerd’ en onderdeel van het naar het oosten gerichte front, waar de Spanjaarden zich hadden teruggetrokken. Tot 1851 was het een belangrijke vesting; daarna ontstond een agrarisch dorp. Tussen 1967 en 1992 werd het oorspronkelijke vestingstadje gereconstrueerd.

Lees ook:Vesting Spectaculum 2012
Lees ook:Vesting Spectaculum Bourtange
Lees ook:Vesting Spectaculum Bourtange 2010
Lees ook:Pieter van Vollenhoven opent Terra Mora in vesting Bourtange
Lees ook:Kerstmarkt Bourtange

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>