Wijhe 1050 jaar

Wijhe bestaat 1050 jaar en viert dat met een feestweek die 29 april begon en duurt tot en met 5 mei. Het Overijsselse dorp ligt aan de IJssel tussen Deventer en Zwolle en werd in 2001 samengevoegd met de gemeente Olst. De eerste schriftelijke vermelding van Wijhe dateert uit 960 als ‘Wie’ (Nedersaksisch: Wieje), dat kan duiden op een heiligdom. Zondag 2 mei begint om 14.30 uur het gratis popconcert WijhePop 1050 in de feesttent op het Gemeenteplein.

 

Door het voorspelde slechte weer is de geplande Stertocht van vier muziekverenigingen afgelast. De organisatie hoopt het in het najaar te houden: Wijhe bestaat een jaarlang 1050 jaar. Maandag komen de kinderen aan de beurt in de feesttent met een programma voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar en de scholenquiz ‘Ik hou van Wijhestaat’. ’s Avonds verzorgen alle (zeven) koren van Wijhe een concert in de feesttent. Dinsdag is Nationale Dodenherdenking en woensdag Bevrijdingsdag, met ’s morgens een optocht, het ontsteken van het Bevrijdingsvuur op het Gemeenteplein, ’s middags een wandeltocht en fietspuzzeltocht, ’s avonds een Dorpsavond in de feesttent en tot slot vuurwerk in park ’t Weijendaal en een optreden van duo Feestlift.

Op het Marktplein is de hele week kermis (op 4 mei sluit alles om 15.30 uur). Bewoners hebben hun eigen straat versierd; de bewoners van een deel van de Veerstraat kwamen als winnaar van de mooist versierde straat uit de bus en wonnen een BBQ voor veertig personen. Van dinsdag 18 tot en met 21 mei vindt in zwembad ‘De Welters’ de Nationale Zwem4daagse plaats: dit jaar bijzonder vanwege het 80-jarig bestaan van de Wijhese Zwemclub (WZC). Van dinsdag 8 tot en met 11 juni vindt de 4e editie van de Wandelvierdaagse Wijhe plaats. Van 2 tot en met 5 september staat de stad in het teken van de 17e editie van de Wiejese Diekdaegen, dat in de vorige eeuw begon als kermis, maar uitgroeide tot een regionaal volksfeest.

Lees ook:Wiejese Diekdaegen – feestweekend in Wijhe
Lees ook:Feestweek en Pramenrace Aalsmeer
Lees ook:Laatste dahliacorso Lemelerveld
Lees ook:Rijnweek Rhenen 2014
Lees ook:Kudelstaart Knalt 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>