Extra beveiligde Canal Parade Amsterdam

Amsterdam maakt zich zaterdag 6 augustus op voor de 21e Canal Parade, als hoogtepunt van de Europride die dit jaar in de hoofdstad wordt gehouden. Elke grote wereldstad kent een eigen Gay Pride Festival, vaak met een streetparade. In Amsterdam vaart  sinds 1996 ieder jaar een botenparade  door de Prinsengracht. Het lijkt een beetje op Koninginnedag, maar in de regel een stuk gemoedelijker. Regen is nogal eens een spelbreker zijn en zaterdagochtend miezerde het, maar in de loop van de dag zou het weer opknappen. De Canal Parade is na Koninginnedag en de Uitmarkt de derde jaarlijkse publiekstrekker in de hoofdstad. Er varen 80 boten mee, met homo’s en lesbiennes ‘in allerlei varianten’, maar ook met instanties en bedrijven met eigen ‘roze’ medewerkers, zoals: de politie, defensie, de brandweer, Waternet, banken, politieke partijen, omroepen en andere bedrijven.

Update: het was gezellig druk

Er zijn vooralsnog geen indicaties voor een concrete terreurdreiging tijdens de Amsterdam Canal Parade, maar er zijn wel extra voorzorgsmaatregelen genomen ook zichtbare maatregelen. Zo worden er extra agenten en anti-terreureenheden ingezet. De even zijde van de Keizersgracht wordt afgesloten voor autoverkeer, zodat nood- en hulpdiensten snel ter plekke kunnen komen als dat nodig is. Ook verschillende straatfeestlocaties gaan dicht voor het verkeer. Vorige week werd al bekendgemaakt dat rijden en parkeren op de Prinsengracht de hele zaterdag verboden is. De ANWB raadt automobilisten die van elders komen aan om hun auto aan de rand van de stad te parkeren, bijvoorbeeld op de P&R’s van de ArenA of de RAI.

Vanaf 10.00 uur geldt op het water van de Prinsengracht een vaarverbod: bootjes die aan de kant willen liggen moeten dus voor die tijd ergens langs de route hebben aangemeerd. De botenparade start om 13,.0 uur vanaf het Westerdok en vaart over de Prinsengracht, de Amstel en bij de Stopera de hoek om richting IJ. De laatste boten trekken rond vijf uur door de gracht. Het is raadzaam om er vroeg naartoe te gaan om een goede plek te bemachtigen. Het hele weekend zijn er op verschillende plekken in de stad straatfeesten, met buitentaps, podia en optredens: zoals tijdens de Closing party op zondagmiddag op het Rembrandtplein.

Lees ook:Amsterdam roze feeststad tijdens Canal Parade
Lees ook:Canal Parade Amsterdam – zaterdag 5 augustus
Lees ook:Canal Parade 2011 kleurt Amsterdam roze
Lees ook:Canal Parade kleur Amsterdam roze
Lees ook:Canal Parade zet Amsterdam op zijn kop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>