Maastricht krijgt eerste officiële intocht van de Kerstman

Maastricht krijgt de eerste officiële intocht van de kerstman. Op woensdag 7 december (nadat Sinterklaas de dag ervoor is uitgezwaaid) komt hij rond 16.30 uur met de stoomtrein aan. Daarna trekt een kerstparade door de stad, waarin kinderen van Stichting de Knoevel de Kerstman en zijn elfjes begeleiden in zijn arrenslee. Eindpunt van de tocht is het Vrijthof, waar een replica staat van Santa’s huis op de Noordpool. De kerstman en zijn elfjes logeren er tot en met 1 januari en iedereen kan een kijkje komen nemen in zijn schatkamer. Het Vrijthof is tot en met 1 januari het kloppend hart van Magisch Maastricht.

Eigenlijk is de kerstman helemaal niet oud-Hollands. Hollandse kolonisten namen hun Sinterklaastraditie mee de oceaan over; Sinterklaas ging Santa Claus heten en kreeg in plaats van een mijter een rode muts en verplaatste zich niet meer op zijn witte schimmel, maar in een door rendieren voortgetrokken arrenslee. Coca Cola ontwierp in 1931 een reclame met de kerstman, die de figuur zijn huidige looks gaf. Een intocht van de Kerstman is dus eigenlijk niet iets typisch Nederlands, maar in Maastricht, Nederlands’ meest Bourgondische stad, pal aan België, de Franse taalgrens van België en niet ver van Duitsland vandaan, ‘past het wel’. En verder is het natuurlijk gewoon leuk, zeker voor kinderen.

Lees ook:Kerststad Maastricht magische dan ooit
Lees ook:Kerstman komt aan in Noordwijk
Lees ook:Zaterdag 14 november: Landelijke intocht Sinterklaas in Meppel
Lees ook:Aankomst Kerstman in Noordwijk
Lees ook:Sinterklaas komt aan in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>