Herdenking Ramses Shaffy in Carré

Maandag 7 december 2009 kunnen fans in theater Carré in Amsterdam afscheid nemen van Ramses Shaffy: tussen 16.00 en 19.00 uur kunnen zij hun laatste eer bewijzen aan Nederlands beroemdste troubadour, die 1 december in zijn woonplaats Amsterdam overleed. Bij de herdenkingsdienst blijft de kist gesloten. De begrafenis, de dag erop, is in besloten kring. Shaffy stierf op 76 jarige leeftijd aan de gevolgen van slokdarmkanker. Hij woonde in een verpleegtehuis: door overmatig drankgebruik leed hij aan epilepsie en geheugenverlies.

 

Shaffy werd als zoon van een Poolse gravin van Russische afkomst en een Egyptische diplomaat in 1933 geboren in de Parijse voorstad Neully-sur-Seine. Hij groeide op bij zijn moeder in Cannes. Toen zij tuberculose kreeg, ging hij via een tante in Utrecht naar een Leids verpleeggezin. Hij studeerde af aan de Amsterdamse toneelschool en debuteerde in 1955 bij de Nederlandse Comedie. In 1960 reisde hij met zijn partner Joop Admiraal naar Rome, in de hoop daar als acteur te worden ontdekt bij één van de beroemde Italiaanse filmregisseurs. Maar dat had geen succes. In 1964 richtte hij cabaretgroep Shaffy Chantant op en werkte samen met onder andere pianist Louis van Dijk en Liesbeth List: hij ontdekte de zangeres uit Vlieland en vormde jarenlang een onafscheidelijk duo met haar. Beroemd werden ‘Shaffy Cantate’ en ‘Pastorale’.

 

In de jaren 60 en 70 was Shaffy populair als zanger met hits als ‘Laat me‘,  ‘Sammy’, ‘We zullen doorgaan’ en ‘Zing, bid, lach, werk en bewonder’. In de jaren 80 begon hij weer als acteur; in 1993 vertokte hij Don Quishotte in de musical ‘Man van La Mancha’ in het musicalgezelschap van Antwerpen. In 2002 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in 1967 en 2006 ontving hij een Edison. Op 27 oktober was hij nog aanwezig in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Hij was toen net hersteld van een ziekbed. Theater Felix Meritis  aan de Amsterdamse Keizersgracht heette een aantal decennia Shaffy Theater: in 1969 werd een van de zalen als theaterzaal in gebruik genomen. Shaffy was de eerste artiest die er een voorstelling gaf. Tegenwoordig heet het pand als vanouds Felix Meritis. Zijn vroegere partner Joop Admiraal overleed in maart 2006 op 68-jarige leeftijd aan een hartaanval. In het slot van ’Laat me’ zingt Shaffy:

Ik zal ook wel een keertje sterven:

(lachend) daar kom ik echt niet onderuit.

Ik laat mijn liedjes dan maar zwerven

en verder zoek je het maar uit.

Lees ook:Shaffy Weekend in Amsterdam
Lees ook:Felixtival – feestje in Felix Meritis Amsterdam
Lees ook:Felix Meritis viert 225 jaar met opening Observatorium
Lees ook:Honderden fans nemen afscheid van Shaffy
Lees ook:Amsterdam: Ramses Shaffy krijgt eigen rondvaart

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>