Felix Meritis viert 225 jaar met opening Observatorium

Felix Meritis bestaat 225 jaar. Vrijdag 19 april wordt dat gevierd met de opening van het oudste nog bestaande Observatorium bovenop het gelijknamige pand aan de Amsterdamse Keizersgracht. Hoog boven de stad kunnen bezoekers Amsterdam of Above – Amsterdam of Below van kunstenaar Joseph Semah beleven: sterrenkijkers die niet gericht zijn op de hemel, maar op neon verlichte citaten van denkers en andere grootheden, aangebracht op markante gebouwen in de stad.  Oudere Amsterdammers kennen het gebouw vast nog wel als het Shaffy Theater: de plek waar de Nederlandse avant-garde vanaf 1969 haar stek had, met onder meer Ramses Shaffy, Neerlands Hoop, Onafhankelijk Toneel, Baal, Hauser Orkater en  moderne dansgroepjes die in de jaren 80 ontstonden.

In 1988 vestigde stichting Felix Meritis zich in het pand met een Europees centrum voor Kunst, Cultuur en Wetenschap. Sindsdien is het waarvoor eind 18e eeuw werd opgericht: een plek waar kunst en wetenschap zich thuis voelen. Het genootschap Felix Meritis werd in 1777 opgericht door de gegoede burgerij van Amsterdam, in de tijd van de Verlichting. Een jaar later openden de deuren van het gelijknamige pand in classicistische stijl, karakteristiek voor de verlichtingstijd. De ovalen concertzaal was tot ver in de 19e eeuw de belangrijkste muziekzaal van de hoofdstad en genoot internationale reputatie. De kleine zaal van het Concertgebouw is geïnspireerd op deze zaal. In 1889 werd het genootschap opgeheven. Na de Tweede Wereldoorlog had de CPN er haar hoofdkantoor (1947-1981) en rolde het dagblad De Waarheid er van de persen.

Lees ook:Felixtival – feestje in Felix Meritis Amsterdam
Lees ook:Shaffy Weekend in Amsterdam
Lees ook:Nacht van de Rechtsstaat 2013 in Amsterdam
Lees ook:Herdenking Ramses Shaffy in Carré
Lees ook:Amsterdam Dance Event barst los

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>