Felixtival – feestje in Felix Meritis Amsterdam

Het Amsterdamse cultuurhuis Felix Meritis aan de Keizersgracht is nu een half jaar open onder het motto ‘Felix in de Steigers’ en viert dat vrijdag 18 september met het Felixtival. De hele avond zijn er ‘culturele tapas’ door het hele gebouw: optredens van ‘de beste muzikanten, dansers, schrijvers en Dj’s’. De toegang kost 15 euro. Felix in de Steigers loopt vooruit op de heropening van een volledig gerenoveerd Felix Meritis in 2017. Tot de bouwvakkers aan de slag gaan, zijn er in het pand wisselende debatten, exposities, theater, film en muziek.

Felix Meritis bestaat 225 jaar en vierde dat in april met de heropening van het oudste nog bestaande Observatorium op het dak. Oudere Amsterdammers kennen het gebouw vast nog wel als het Shaffy Theater: de plek waar de Nederlandse avant-garde vanaf 1969 haar stek had, met onder meer Ramses Shaffy, Neerlands Hoop, Onafhankelijk Toneel, Baal, Hauser Orkater en moderne dansgroepjes die eind jaren ’70 ontstonden.  In 1988 vestigde stichting Felix Meritis zich in het pand met een Europees centrum voor Kunst, Cultuur en Wetenschap.

Toen was het pand weer waarvoor het ooit was bestemd: een plek voor kunst en wetenschap. In 1777, de tijd van de Verlichting, richtte de gegoede burgerij van Amsterdam het genootschap Felix Meritis op. Een jaar later openden de deuren van het gelijknamige pand in classicistische stijl, karakteristiek voor de Verlichting. De ovalen concertzaal was tot ver in de 19e eeuw de belangrijkste muziekzaal van de hoofdstad en genoot internationale reputatie. De kleine zaal van het Concertgebouw is geïnspireerd op deze zaal. In 1889 werd het genootschap opgeheven. Na de Tweede Wereldoorlog had de CPN er haar hoofdkantoor (1947-1981) en rolde het dagblad De Waarheid er van de persen.

Lees ook:Felix Meritis viert 225 jaar met opening Observatorium
Lees ook:Shaffy Weekend in Amsterdam
Lees ook:Nacht van de Rechtsstaat 2013 in Amsterdam
Lees ook:Herdenking Ramses Shaffy in Carré
Lees ook:Felix Meritis sluit de deur voor een jaar met Sluitingsfeest ‘Lights Out’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>