KLM vier 90-jarig bestaan

De KLM bestaat vandaag 90 jaar. Op 7 oktober 1919 werd de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën opgericht. De KLM is de oudste luchtvaartmaatschappij die nog altijd dezelfde naam gebruikt. Feest dus vandaag, al is het dalende aantal passagiers bij Air France-KLM minder reden tot vertier: in september was dat 5,3 procent minder dan dezelfde maand een jaar geleden. Ook in het vrachtvervoer zit stevig de klad: de capaciteit nam af met maar liefst 20%.

Pieter van Vollenhoven neemt vandaag in het Van der Togt Museum in Amstelveen het jubileumboekje ‘KLM Huisje 90’ in ontvangst. De luchtvaartmaatschappij presenteert elk jaar op haar verjaardag een nieuw huisje in haar collectie Delfts-blauwe huisjes.Het jubileumboekje bevat een historische omschrijving van alle huisjes en verhalen over oud-bewoners. In het Van der Togt Museum is tot 1 november een speciale expositie te zien over de historie van de KLM met unieke historische foto’s, affiches, boordmateriaal en het nieuwe damesuniform.

Op 1 januari van dit jaar vloog de KLM een ‘Celebration Flight’ over de twaalf provinciën van Nederland. Op 7 april werd een tulp gedoopt tot ‘Tulipa KLM’. Dit jaar steeg precies een eeuw geleden in Etten-Leur het eerste vliegtuig in ons land op. Koningin Wilhelmina had op 12 september 1919 de firma alvast het predicaat Koninklijk meegegeven. Op 17 mei 1920 ging de eerste KLM-vlucht van Londen naar Schiphol; op 1 oktober 1924 de eerste intercontinentale vlucht naar Batavia, het huidige Jakarta. In 1929 werd dat een lijndienst: tot aan de Tweede Wereldoorlog de langste intercontinentale reguliere luchtverbinding ter wereld. Op 5 mei 2004 fuseert de KLM met Air France.

Lees ook:Jarige KLM groet Nieuwjaarsduikers
Lees ook:Czaar Peterhuisje Zaandam krijgt gift uit Rusland
Lees ook:Bevrijdingsfeest, taptoe en fakkeloptocht Eindhoven
Lees ook:175 jaar spoor: historische treinen Amsterdam-Haarlem en ‘Spoor’ in Spoorwegmuseum
Lees ook:Imagine – John Lennon in RockArt Hoek van Holland

1 Reacties // Reageer

One thought on “KLM vier 90-jarig bestaan

 1. Hans P. Plesman

  Ja de KLM is 90 jaar oud vandaag.!!!!
  Happy Birthday KLM !!!!!
  This is a big achievement that can be reached only thanks to the hard work of all KLM’ers and old KLM’ers.
  My grandfather led KLM for more than 33 years but he could not have done it alone. Thanks to all KLM’ers he was able to build KLM in one of the leading airlines of the world.
  Happy Birthday KLM !!!
  Best wishes to all KLM’ers.
  Best regards, Hans P. Plesman

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>