175 jaar spoor: historische treinen Amsterdam-Haarlem en ‘Spoor’ in Spoorwegmuseum

Zaterdag 20 september is het 175 jaar geleden dat de eerste trein reed tussen Amsterdam en Haarlem, op de lijn van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). De eerste stations waren d’Eenhonderd Roe, net buiten de Haarlemmer poort en het station in Haarlem, beiden inmiddels allang verdwenen. Op 20 september 1839 trokken de locomotieven de ‘Arend’ en de ‘Snelheid’ de eerste trein via Halfweg naar Haarlem. Om dit te vieren, rijden er die dag historische treinen tussen Amsterdam CS en Haarlem. De eerste trein vertrekt om 09.41 uur vanuit Haarlem.

Er rijden twee historische treinen per dag: de ‘Blokkendoos’  uit 1927, de ‘Rode Duivel’ uit 1960, de ‘Blauwe Rijtuigen’ uit de jaren ’50 en de ‘Hondekop’  uit de jaren ’50. Reizigers kunnen een plaatsje reserveren via www.spoor175jaar.nl. In Haarlem is tussen 10.00 en 16.00 uur de werkplaats van NedTrain open voor het publiek, in Amsterdam is de Koninklijke Wachtkamer van 10.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. In het Spoorwegmuseum in Utrecht vindt zaterdag en zondag het evenement ‘Stoom‘ plaats, een weekend vol stoommachines, met onder meer stoomwalsen, stoomtrekkers, een brandweerspuit uit 1910 die opstoom werkt en stoomlocomotieven. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik bestaat 100 jaar en rijdt dit weekend in het museum. In de herfstvakantie (16-21 oktober) wordt 175 jaar spoor in Amersfoort gevierd met de Spoorparade.

Lees ook:Uitgerekend in herfstvakantie veel werk aan spoor
Lees ook:Treinverkeer in Randstad is een janboel
Lees ook:Amsterdam onbereikbaar per trein
Lees ook:De trein dendert nooit meer bovengronds door Delft
Lees ook:Berging ontspoorde trein Dalfsen sneller dan gepland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>